שוויון בנטל?

מתווה הקואליציה יעניק פטור מלא משירות לקרוב ל-50 אלף תלמידי ישיבות

מנכ"ל חדו"ש, הרב רגב: "משמעות מתווה הקואליציה היא הגדלת האפליה בין דם לדם היום, שוויון בנטל אולי בעוד ארבע שנים. יש לשקול את המתווה מחדש ולהחיל את חובת השירות לאלתר"

בחור ישיבה בכניסה ללשכת הגיוס בירושלים ביום האחרון שבו היה תקף חוק טל 01.08.2012 צילום נועם מוסקוביץ' פלאש 90.jpgבחור ישיבה בכניסה ללשכת הגיוס בירושלים ביום האחרון שבו היה תקף חוק טל. צילום אילוסטרציה. צילום: נועם מוסקוביץ', פלאש 90

כ-48 אלף תלמידי ישיבות ואברכים יקבלו פטור מלא משירות צבאי בעקבות מה שמגדירה הקואליציה החדשה כ"מתווה השוויון בנטל". מתוכם כ-26 אלף יקבלו פטור מיידי ועוד 22 אלף יקבלו פטור בארבע השנים הקרובות. לשם השוואה, כל מחזור הגברים היהודים בני ה-18 השנה עומד על 46 אלף איש. כך עולה מניתוח שערכה עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון. הניתוח מתבסס על נתוני הסדר דחיית השירות לפי גיל שמסרה הפרקליטות לבג"ץ בקיץ שעבר.

מתווה הקואליציה קובע שחובת השירות תוחל רק בעוד ארבע שנים. עד אז יימשך המצב הנוכחי, שבו נקבעים יעדי שירות לא מחייבים. את הפטור אמורים תלמידי הישיבות לקבל לפי סעיף במתווה הקואליציוני הקובע ש"החל מיום 1.8.2013 ובמשך תקופת המעבר (ארבע שנים) יזומנו תלמידי הישיבות והכוללים, שטרם התגייסו ולא הוענק להם פטור משירות צבאי ומלאו להם 22, ויוצגו בפניהם אפשרויות השירות העומדות בפניהם. אלה מהם שיבחרו שלא להתגייס יקבלו פטור מיידי משירות".

הסעיף הזה, אגב, היה פשרה של יש עתיד. במתווה המקורי של המפלגה הוצע להעניק בחמש השנים הקרובות פטור מלא משירות לכל בחורי הישיבות מגיל 18. וכך נאמר במצע יש עתיד: "בשלב הראשון יינתן לבני הישיבות בישראל שלא יגויסו

כ-26 אלף יקבלו פטור מיידי ועוד 22 אלף יקבלו פטור במהלך ארבע השנים הקרובות. לשם השוואה, כל מחזור הגברים היהודים בני ה-18 השנה עומד על 46 אלף איש

לצה"ל פטור החל מגיל 18 והם יוכלו לצאת מיד לעבודה".

הפטור הגורף הזה לבני 22 ומעלה עומד לכאורה בסתירה לסעיף אחר במתווה הקואליציה. מדובר בסעיף הקובע יעדי גיוס מאוד שאפתניים של גברים חרדים לצה"ל, למשל 3,600 מתגייסים בשנת 2016. רבים מהמתגייסים החרדים היום הם בני 22 ומעלה, אבל לאחר קבלת הפטור ספק אם יהיה להם עניין לשרת. ספק גדול אם בתנאים האלה צה"ל יוכל לעמוד ביעדים או אפילו להתקרב אליהם.

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה ש"מספר הפטורים ההמוני רק מגדיל את השאלות שמעלה מתווה הקואליציה. לא ברור מה ההיגיון בהענקת הפטורים היום אבל החלת חובת השירות רק בקדנציה הבאה, בעוד ארבע שנים. בשלב זה המשמעות של המתווה היא הגדלת האפליה בין דם לדם ולא צמצומה".

לדברי רגב, "זו אשליה לחשוב שתמריצים בלבד יביאו את אברכי הישיבות ללשכת הגיוס בהמוניהם, וניתן יהיה לעמוד ביעדים שייקבעו". רגב קרא ליש עתיד לשקול מחדש את מתווה הקואליציה. "יש להחיל את חובת השירות לאלתר, על פי יכולות צה"ל והשירות האזרחי".

לידיעה בגלובס

לידיעה במגאפון



איך תוכל לפעול?