שוויון בין חללי צה"ל

מהפכה בצה"ל: מעתה יתאפשר לקיים קבורה צבאית חילונית

בעקבות דרישות חדו"ש: פקודות צה"ל בנוגע לקבורת חללים שונתה, וכעת ניתן יהיה לקבור חללים בבית קברות צבאי ללא סממנים דתיים ולקיים קבורה צבאית בבית קברות אזרחי

חלקה בבית הקברות הצבאי בהר הרצל, צילום: Templar1307, flickrחלקה בבית הקברות הצבאי בהר הרצל (צילום אילוסטרציה). צילום: Templar1307, flickr

בעקבות דרישות של עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון מרשויות הצבא, ועתירה שהגישה בנושא, הוציא צה"ל פקודת מטכ"ל מעודכנת ["38.0116 – טקס לוויה צבאית או טקס גילוי מצבה"] באופן המאפשר לערוך טקס הלוויה צבאי ללא סממנים דתיים, על פי בחירת המשפחה, הן בבית עלמין צבאי והן בבית עלמין אזרחי.

עד לתיקון הפקודה ניתן היה לקבור בבתי קברות צבאיים בטקס דתי בלבד (יהודי-אורתודוקסי או על פי דתו של החייל ההרוג). משפחות שביקשו לקבור את יקירן בקבורה אזרחית חויבו לעשות זאת בבית קברות אזרחי, ללא סממני הכבוד והטקס הצבאי (כגון נשיאת ארון, הנחת זרים טקסית, משמר כבוד והספד רשמי).

כאמור, הפקודה החדשה קובעת לראשונה כי "שאיר הבשר רשאי במהלך תיאום הלוויה לבחור האם ברצונו לקיים את הסממנים הדתיים של טקס הלוויה" (הסממנים הדתיים כוללים קריאת פסוקים, מזמורי תהילים, תפילת אזכרה ["אל מלא רחמים"] ו"בקשת מחילה" על ידי רב וחזן צבאי, וכן אמירת קדיש). עם זאת, הפקודה המתוקנת עדיין מגלה חוסר הבנה וחוסר כבוד לחלופות חילוניות לקבורה אורתודוקסית בנוסח המוכתב על ידי הרבנות הצבאית, ולאפשרות של חלופה דתית לא-אורתודוקסית.

הרב עו"ד אורי רגב, מנכ"ל חדו"ש, אמר: "אנחנו מברכים על הצעד החשוב שנעשה על ידי רשויות הצבא במענה לדרישתנו, וההתקדמות לכיוון חופש דת בצה"ל. הפקודה החדשה מהווה מהפך אמיתי בתחום כה רגיש, אשר זה עשרות שנים היה בשליטת הרבנות הצבאית האורתודוקסית, ללא שיהיה לכך כל צידוק. כפי שטענו בפני צה"ל ומשרד הביטחון, במדינת ישראל היהודית והדמוקרטית אין כל צידוק לעצור את עקרון חופש הדת בשערי מחנות הצבא ובתי העלמין הצבאיים. עם זאת, לצערנו עצר הצבא באמצע הדרך, ללא שהוא מאפשר חלופות ראויות של טקס הלוויה חילוני או דתי לא-אורתודוקסי ומתאר כל שינוי כחריג הדורש אישור הקצונה הבכירה או הרבנות הצבאית. לא נשלים עם המשך הפגיעה ולפיכך אנחנו דוחים את טענת הפרקליטות הצבאית כאילו בתיקונים שהוכנסו יש ‘מענה מלא’ לדרישותינו ונעמוד על המשך הדיון בעתירה".

חדו"ש פועלת זה כמה שנים להשגת שוויון בקבורה בין חללי צה"ל, באופן שלא תהיה הדרה והפליה של חיילים שאינם יהודים

מנכ"ל חדו"ש, הרב אורי רגב: הפקודה החדשה מהווה מהפך אמיתי בתחום כה רגיש, שהיה בשליטת הרבנות הצבאית האורתודוקסית עשרות שנים, ללא שיהיה לכך כל צידוק

על פי ההלכה ("זרע ישראל") או חיילים שבני משפחתם מבקשים לקבור אותם בטקס חילוני או דתי ליברלי ולא בטקס דתי-אורתודוקסי.

בסוף 2015, בעקבות פניות חדו"ש, הודיע היועץ המשפטי למערכת הביטחון כי הנחה את אכ"א לשלב בפקודות הצבא הוראות מפורשות המאפשרות למשפחות לערוך ליקיריהן טקס קבורה צבאי ללא סממנים דתיים, בלי לאבד את הזכות להלוויה צבאית. אולם לאחר שלמעלה משנה מאוחר יותר טרם נעשה הדבר, הגישה חדו"ש עתירה לבג"ץ לחייב את רשויות הצבא לממש עיקרון זה ללא שיהוי נוסף. עם התקרב המועד שבו חויב הצבא להשיב לעתירת חדו"ש השלימו רשויות הצבא את המטלה שהוטלה עליהן והפרקליטות הצבאית שלחה לפני ימים אחדים לחדו"ש את נוסח הפקודה שעודכן באופן מהותי.

על פי פקודת המטכ"ל המתוקנת, משפחת החלל תוכל לבחור את אופיו של טקס הקבורה הצבאי וניתן יהיה לקבור חללי צה"ל בבית קברות צבאי, בטקס צבאי מלא אך ללא סממנים דתיים. מדובר במהפך היסטורי, שכן לראשונה מורחב עקרון היסוד של חופש דת ומצפון לתחום הטקסים הצבאיים, אשר היו עד עתה בשליטה מלאה של הרבנות הצבאית, אשר הכתיבה את אופיים של טקסים אלה על פי תפיסת עולמה הדתית.

אבל זהו עדיין לא סופו של המאבק: חדו"ש דרשה בפניותיה ובעתירה לבג"ץ גם את הסדרת האפשרות לקבורה דתית לא-אורתודוקסית. נושא זה לא בא על פתרונו בפקודה החדשה. לפיכך תמשיך חדו"ש בעתירתה בכל הנוגע להסדרה של קבורה זו. עניין נוסף בסוגיית הקבורה בצה"ל הוא קבורת חללים לא יהודים.

בפנייה של חדו"ש מ-2015 נדרשה גם הסדרה של קבורת חיילים הנחשבים חסרי דת, למשל עולים מבריה"מ לשעבר, בצד עמיתיהם שנפלו בשירות המדינה ולא ליד הגדר ובנפרד משאר החיילים. משרד הביטחון נענה לפניותיהם של חדו"ש וגורמים נוספים ופרסם נוהל חדש ומחייב שעל פיו חיילים לא יהודים ייקברו בצד החיילים היהודים, תוך אימוץ פשרה שאושרה על ידי הרבנות הצבאית לקוברם במרחק ארבע אמות (כשני מטרים) מן הקבר הסמוך. הוראה חדשה זו כבר באה לידי ביטוי בתחילת השנה, בקבורתו של החייל יאצ'יסלב גרגאי.

לידיעה בוואלה

לידיעה ב-ynet

לידיעה ב"ישראל היום"



איך תוכל לפעול?