רוב גדול בעד שינוי

לראשונה: יותר ממחצית מהציבור היהודי מעוניינים בחתונה מחוץ לרבנות

סקר מכון סמית לחדו"ש לקראת ל"ג בעומר: 55% מהציבור היהודי ו-81% מהחילונים מעוניינים באלטרנטיבה של נישואין מחוץ לרבנות. זו הפעם הראשונה שבה מתברר שקיים רוב בציבור היהודי המבטא העדפה אישית לנישואין מחוץ לרבנות הראשית

מעוניינים באלטרנטיבה לרבנות לפי הצבעה לכנסתמעוניינים באלטרנטיבה לרבנות לפי הצבעה לכנסת

55% מהציבור היהודי בישראל מעוניינים באלטרנטיבה של נישואין יהודיים-שוויוניים מחוץ לרבנות, בהם 81% מהחילונים. כך עולה מסקר שערך מכון סמית לעמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון לקראת ל"ג בעומר, הנחשב לחג הנישואין ולפתיחת עונת החתונות. הסקר נערך ב-19 וב-20 באפריל בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל.

מדובר בפעם הראשונה שבה מתברר שרוב הציבור היהודי לא רק תומך באופן תיאורטי בחופש נישואין, אלא גם מעוניין באופן אישי בנישואין מחוץ לרבנות. טענה רווחת בשיח הציבורי בישראל היא שגם אם יונהגו נישואין אזרחיים או דתיים לא-אורתודוקסיים לא יהיה להם ביקוש גדול. עתה מתברר כי הנחה זו אינה מתארת עוד את המציאות.

בעבר מדדה חדו"ש את התמיכה העקרונית בחופש בחירה בנישואין ובהנהגת נישואין אזרחיים וכן את התמיכה בטקסי נישואין שוויוניים. אז התברר באופן עקבי וברור כי יש תמיכה של רוב גדול בשינוי המצב בישראל, שבו יש לרבנות שליטה מלאה בנישואין של יהודים (למשל, 72% תמכו בהנהגת נישואין וגירושין אזרחיים בישראל בסקר שנערך בספטמבר 2016; בסקר שנערך לקראת ט"ו באב בשנה שעברה הביעו 74% עניין בכך שבחתונה שלהם ושל ילדיהם יתקיים טקס שוויוני, שבו מתאפשרת ענידת טבעות הדדית וכתובה שבה התחייבויות שוות של בני הזוג).

מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה לממצאי הסקר החדש: "מתברר יותר ויותר כי המאבק לחופש דת ושוויון

הרב אורי רגב, מנכ"ל חדו"ש: "מתברר כי המאבק לחופש דת ושוויון בישראל אינו רק מאבק עקרוני, אלא מאבק אישי וקיומי"

בישראל אינו רק מאבק עקרוני על ערכי הדמוקרטיה וזכויות האדם, אלא מאבק אישי וקיומי. דווקא בל"ג בעומר, שבו כה רבים חוגגים את נישואיהם, חשוב שמנהיגי המדינה יפתחו את עיניהם ואת לבם ויבינו כי הגיע הזמן לשים קץ לכפייה הדתית ולאפשר לכל זוג בישראל להינשא, ולעשות זאת בטקס ההולם את בחירתו, אמונותיו ואורח חייו".

השאלה בסקר היתה: "מדינת ישראל מכירה כיום ורושמת אך ורק נישואין של יהודים שנערכו במסגרת הרבנות הראשית. מספר תנועות וארגונים מציעים אלטרנטיבה של נישואין יהודיים-שוויוניים מחוץ לרבנות אשר מקנה לבני הזוג זכויות וחובות רבות שהמדינה מכירה בהן בדומה לזוגות שנישאו ברבנות. באיזו מידה תהיה/י מעוניין/ת באלטרנטיבה כזאת לעצמך או לילדיך כאשר תבקשו להינשא?"

כאמור, 55% היו מאוד מעוניינים (27%) או די מעוניינים (28%) באלטרנטיבה כזאת. מתוכם הביעו עניין 81% מהחילונים, 61% מה"מסורתיים לא כל כך קרובים לדת", 40% מה"מסורתיים קרובים לדת", 13% מהדתיים ו-0% מהחרדים. אחוז תמיכה גבוה נרשם גם בקרב העולים מחבר העמים (75%), אשר רבים מהם אינם יכולים להינשא בישראל כלל מפני שהרבנות אינה רואה אותם כיהודים.

עניין באלטרנטיבה הביעו גם מצביעי מפלגות הקואליציה (74% ממצביעי ישראל ביתנו, 57% ממצביעי כולנו וכמעט מחצית ממצביעי הליכוד) והאופוזיציה (85% ממצביעי המחנה הציוני, 80% מתומכי יש עתיד ו-87% ממצביעי מרצ).

לידיעה בחדשות 2



איך תוכל לפעול?