גבולות האקטיביזם

בג"ץ: החוק המאפשר לישיבות חרדיות להימנע מלימודי ליבה לא יבוטל

נדחתה עתירה שהגישו אנשי חינוך, שביקשו לקבוע כי חוק המאפשר למוסדות חרדיים פטור מתוכנית הליבה אינו חוקתי

18/09/2014 20:22

תגיות: בג"ץ ·  תוכנית הליבה ·  חוק מוסדות תרבותיים ייחודיים ·  שחר אילן ·  חדו"ש

חרדי בבית המשפט העליון בדיון בנושא ההפרדה העדתית בבית יעקב עמנואל 29.04.10 צילום: אביר סולטאן, פלאש 90חרדי בבית המשפט העליון (צילום אילוסטרציה). צילום: אביר סולטאן, פלאש 90

בג"ץ דחה אתמול עתירה שהגישו אנשי חינוך וחרדים לשעבר נגד חוק מוסדות חינוך תרבותיים ייחודיים. החוק, שעבר בשנת 2008, מקנה למוסדות חינוך חרדיים פטור מלימודי ליבה. אז תוקצבו המוסדות החרדיים בשיעור של 60 אחוז על ידי משרד החינוך. העתירה נדחתה ברוב של שבעה שופטים מול שניים. לפי עמדת הרוב, לא הוכח כי החוק פגע בזכות לחינוך.

סמנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, שחר אילן, אמר בתגובה: "שוב הוכח שלא כל שגיאה נוראה ועוול גדול שיוצרת הכנסת יכול בג"ץ לתקן. מתברר שיש מגבלות גם לאקטיביזם השיפוטי".

לדברי אילן, "אין מנוס. על מפלגות הקואליציה ליזום ולהעביר לאלתר תיקון לחוק שיבטל את המימון לישיבות קטנות שאינן מלמדות ליבה או לפחות יקטין אותו בהרבה. כל התחמקות מחובה זו תהווה הפקרת עתידה של ישראל למציאות שבה לחלק גדול מהאוכלוסייה לא תהיה השכלה בסיסית ויכולת להשתלב בשוק העבודה והמשק יידרדר לעבר העולם השלישי".

אילן ציין ש"חוק מוסדות תרבותיים ייחודיים, שפוטר את מוסדות התיכון החרדיים לבנים (ישיבות קטנות) מלימודים כלליים, הוא

שחר אילן: על מפלגות הקואליציה להעביר לאלתר תיקון לחוק, שיבטל את המימון לישיבות קטנות שאינן מלמדות ליבה

מהמחדלים החמורים ביותר של ממשלת אולמרט. הוא מהווה למעשה החלטה של הכנסת להמשיך לממן מוסדות שמחנכים תלמידים לבורות מוחלטת בכל מה שקשור לכישורי שוק העבודה והוא מבחינת רבות צעד התאבדותי. חייבים להשליך את החוק הנורא הזה לפח האשפה של ההיסטוריה".

העתירה הוגשה ב-2010, בין השאר על ידי פרופסור אמנון רובינשטיין, פרופסור אוריאל רייכמן והאלוף (מיל') אלעזר שטרן. "הארץ" מציין העותרים ביקשו לקבוע כי החוק, שמאפשר למוסדות חינוך חרדיים המלמדים בנים מכיתה ט' ואילך במסגרת ישיבות חרדיות קטנות להיות פטורים מתוכנית הליבה, אינו חוקי.

פרופ' אביעד הכהן, דיקן המרכז האקדמי "שערי משפט", שייצג את החרדים בעתירה, אמר: "אנו שמחים שבית המשפט קיבל את עמדתנו ולפיה לימודי ליבה, שאנו רואים בהם דבר מבורך כשלעצמו, צריכים להילמד מתוך בחירה ורצון ולא בכפייה מכוח חוק. בחברה החרדית חל בשנים האחרונות שינוי מבורך ורבים מבניה ובנותיה פונים, לאחר שלמדו שנים רבות בישיבות ובסמינרים, ללימודים אקדמיים. הניסיון לכפות עליהם לימודי ליבה עלול לעצור מגמה מבורכת זו ולהביא לתוצאה הפוכה".

לידיעה ב"הארץ"



איך תוכל לפעול?