פירורי תרומות

תחקיר "מעריב": לאן נעלמו מיליוני שקלים שנתרמו לזק"א?

חברה של יו"ר זק"א, יהודה משי זהב, גייסה תרומות מהציבור. רוב הכסף, לפי החשד, הגיע לקופתה ולא לחשבון של העמותה הציבורית המסייעת למשטרה בזירות אסון

יו''ר זק''א, יהודה משי זהב בזירת פיגוע התאבדות. צילום: פלאש 90יו''ר זק''א, יהודה משי זהב בזירת פיגוע התאבדות. צילום: פלאש 90

הוועדה המחוקקת את החוק החדש לגיוס חרדים, בראשות חברת הכנסת איילת שקד, החליטה לפני כמה שבועות כי זק"א, ארגון חרדי העוסק בטיפול בזירות אסון לצד המשטרה וארגוני הצלה אחרים, יוכל לגייס עשרות חרדים במסגרת שירות אזרחי-ביטחוני. המשרתים במסלול זה יכולים לקבל שכר של עד 4,000 שקל בחודש.

בדיון השתתף יו"ר זק"א, יהודה משי זהב, אבל איש מחברי הכנסת לא הפנה אליו שאלות בנוגע לאופן הניהול של הארגון. איש גם לא שאל את משי זהב לאן נעלמו, על פי החשד, כספי תרומות שיועדו לזק"א, המסתכמים במיליוני שקלים. קלמן ליבסקינד, שלפני כשנתיים פרסם ב"מעריב" תחקיר שגילה כי מיליוני שקלים שנתרמו לזק"א לא הגיעו ליעדם, שואל עכשיו מדוע דווקא זק"א בראשותו של משי זהב קיבל את הזכות לגייס אנשי שירות אזרחי.

בכתבה ב"מעריב" מוזכרים אי סדרים נוספים שנחשפו לפני שנתיים בזק"א: חברה פרטית שמשי זהב הוא בין בעלי המניות שלה, שמנוהלת על ידי אחיו רמי, השתמשה באישור פטור ממס של העמותה הציבורית כדי לאסוף כספים בהיקפי ענק, שכלל לא הגיעו אל העמותה; תורם דרום אמריקאי שהוציא כרבע מיליון שקל לרכישת אמבולנס, גילה באיחור שהכסף שלו נעלם וגם האמבולנס איננו; אח נוסף במשפחת משי זהב, משה, גייס בעולם תרומות לזק"א, אלא שהכספים שאסף, לפי התחקיר, מעולם לא הגיעו לחשבון העמותה.

ליבסקינד מציין כי ארגון בעל שם דומה, זק"א תל אביב, שלא הסתבך בפרשיות מביכות וכל אנשיו פועלים בהתנדבות ומבצעים עבודה דומה לזו של זק"א בראשות משי זהב, לא יוכל לגייס אנשי שירות אזרחי.

על החשדות להעלמת כספי התרומות הצביע לפני כשנתיים עורך הדין ורואה החשבון שמשון מרון, המשמש נאמן להסדר הנושים של עמותת זק"א. העמותה נקלעה לקשיים כספיים לפני כמה שנים. כשפנתה אל מרון צעירה וביקשה ממנו לתרום כסף לעמותה, התברר למרון כי החשבון שאליו התבקש להעביר את הכסף אינו החשבון של עמותת זק"א, אלא של חברה פרטית בשם "זק"א חסד של אמת – ארגון בינלאומי לאיתור חילוץ והצלה בע"מ".

בחקירה התברר כי החברה הפרטית של יהודה משי זהב ואחיו קיבלה במשך השנים תרומות בסך של כ-8 מיליון שקל

התברר שהחברה הפרטית אוספת תרומות מהציבור. רוב הכסף נשאר בחשבונה של החברה והתורמים נהנים מזיכוי במס על התרומה, אבל רוב הכסף מגיע לקופת החברה. לעמותת זק"א, לפי התחקיר ב"מעריב", מגיעים רק פירורים. בחקירה שנערכה התברר כי החברה הפרטית של יהודה משי זהב ואחיו קיבלה במשך השנים תרומות בסך של כ-8 מיליון שקל.

יהודה משי זהב טען במסמך שהוגש לבית המשפט, כי היה "נוהל עבודה", שלפיו החברה משאירה אצלה 40 אחוז מהתרומות שהיא אוספת עבור העמותה. עם זאת, בהליך משפטי אחר טען משי זהב כי הוא פרש מבעלותו בחברה הפרטית חמישה ימים לאחר שהוקמה, משום שהבין שיש בעיה של שליטה על הכספים שהיא אוספת לטובת העמותה.

לפני כשנתיים, בעקבות הגילויים של מרון, מינה בית המשפט את עורך הדין איתן ארז למנהל מיוחד של העמותה. ארז בדק את מצב העמותה ובדוח שהגיש לבית המשפט כתב: "עולה תמונה מדאיגה". גם עורכת הדין ענבל קידר מרשם התאגידים במשרד המשפטים כתבה, תחת הכותרת "תרמית, הונאה ואי עמידה בהסדר הנושים", כי חברת זק"א גייסה כמעט 8 מיליון שקל מהציבור כתרומה לעמותה, "אולם למעט 2.73 אחוזים לא העבירה לעמותה את הכספים שגבתה עבורה".

בעוד כמה ימים יתקיים בבית המשפט דיון נוסף בשאלת אופן ניהולה של זק"א בעתיד. נראה כי חברי העמותה ייאלצו להסכים להקמת ועדת איתור, שתבחר לעמותה הנהלה חדשה.

בתגובה שמסרה עמותת זק"א נכתב, בין השאר: "נדמה שאין חולק על עבודת הקודש שעושה עמותת זק"א, הכוללת זיהוי קורבנות, יחידות הצלה מיוחדות, איתור נעדרים וסיוע למערך העורף של מדינת ישראל... בשנתיים האחרונות בוצעה רפורמה מקיפה בעמותת זק"א המנוהלת כיום בשקיפות מלאה, כאשר חברי העמותה מלווים בייעוץ משפטי צמוד של משרד גדעון פישר ושות', בצוות משפטי שבראשו עומד כבוד השופט בדימוס ד"ר וינוגרד, ובזכות כך אף מנוהלת העמותה על פי כללי מנהל תקין והגיעה לאיזון תקציבי... הניסיונות הנואלים להכפיש את העמותה ואת יהודה משי זהב, המסתמכים על מסמכים ישנים, אשר אינם רלוונטיים להתנהלותה התקינה כיום של העמותה, לא יצלחו. מדובר בטענות קלושות וממוחזרות".

 לתחקיר ב"מעריב"



איך תוכל לפעול?