"חוק צהר" אושר בכנסת

פתיחת אזורי הרישום: התפתחות חיובית, אבל רק כדור הרגעה

מנכ"ל חדו"ש: "החוק לפתיחת אזורי הרישום לנישואים לא יסייע כלל ליותר מ-300 אלף העולים המוגדרים כאן חסרי דת. הוא גם לא יסייע לגרים רפורמים וקונסרבטיבים"

כנס בכנסת למען נישואים וגירושין אזרחיים. 27.7.2011. צילום: אסף מוסמן, חדו''שכנס בכנסת למען נישואים וגירושין אזרחיים. צילום: אסף מוסמן, חדו''ש

מליאת הכנסת אישרה אתמול בקריאה שנייה ושלישית את החוק הקובע כי זוגות יוכלו להינשא בכל יישוב בארץ, ולא רק בעיר מגוריהם, המכונה "חוק צהר". בחוק תמכו 57 חברי כנסת ו-14 חברי כנסת מהסיעות החרדיות הצביעו נגדו. "החוק הזה יביא למהפכה תפיסתית בכל הנוגע למתן שרותי דת במדינת ישראל", אמר ח"כ איתן כבל מהעבודה, שניסח את הצעת החוק.

כבל קידם את הצעת החוק בכנסת הקודמת, עם חברי הכנסת פאינה קירשנבאום ודוד רותם מישראל ביתנו. הצעת החוק עברה בקריאה ראשונה ולאחר הבחירות לכנסת ה-19 הוחל עליו דין רציפות, שאיפשר להעלות אותו להצבעה בקריאה שנייה ושלישית. בוואלה מציינים שאושרו שתי הסתייגויות: רב שיערוך חופה ללא רישום מוקדם, דינו יהיה מאסר שנתיים; ואיסור פרסומת כדי למנוע זילות תפקידו של הרב. בדיון על הצעת החוק התעמת סגן שר הדתות, הרב אלי בן דהן מהבית היהודי, עם ח"כים חרדים.

מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, מברך על העברת החוק לפתיחת אזורי הרישום לנישואים, "שיעזור בהתמודדות עם הביורוקרטיה הרבנית ועם הנוקשות שמגלות חלק מרבנויות הערים". רגב מדגיש, עם זאת, ש"החוק לא יסייע כלל ליותר מ-300 אלף העולים המוגדרים כאן חסרי דת. הוא גם לא יסייע לגרים רפורמים וקונסרבטיבים שהמדינה מכירה בהם כיהודים, אבל הרבנות לא".

לכן, לדברי רגב, "מדובר בהתפתחות חיובית, אבל מוגבלת בתועלתה, אשר תתפקד ככדור הרגעה למחלה האמיתית שהיא המונופול האורתודוקסי על נישואים וגירושים בישראל. הדרך לפתרון הבעיה", קובע הרב רגב, "היא הנהגת חופש נישואים שיכלול נישואים אזרחיים וכן נישואים רפורמיים וקונסרבטיביים".

רגב ביקר בחריפות את קבלת ההסתייגות שלפיה רבנים שיערכו נישואים לא רשומים יהיו צפויים לעונש מאסר. לדבריו,

ח"כ אורי מקלב מיהדות התורה אמר שחברי הכנסת של הבית היהודי מצביעים בעד החוק, מפני שאינם יודעים את היקף הנזק שלו

"במסווה של מאבק בפוליגמיה מנסה הרב בן דהן להרחיב את שליטת הממסד הרבני האורתודוקסי שבראשותו. מאסר לרבנים (ולא רק רבנים) על עריכת טקסי נישואים נועד לחזק את הכפייה הדתית בישראל, בניגוד לרצונו הברור של רוב הציבור".

רגב הזכיר שעל פי מחקר מדד הדת והמדינה 2013 שערך מכון סמית למען חדו"ש, שני שלישים מהציבור החילוני (67%) היו בוחרים לעצמם או לילדיהם נישואים לא אורתודוקסיים, אם היתה אפשרות כזו. 62% מהציבור היהודי בישראל תומכים בהכרה בכל סוגי הנישואים. כן ציין, שישראל קיבלה את הציון 0 באתר מפת חופש הנישואים בעולם שהעלתה חדו"ש לרשת השנה. הרקע לציון: המונופול הדתי האורתודוקסי על הנישואים, העובדה שמאות אלפי אזרחים אינם יכולה להינשא במדינה וסיבות נוספות. ישראל היא הדמוקרטיה המערבית היחידה בעולם שקיבלה את הציון הזה והיא ממוקמת לצד מדינות האיסלאם הקיצוני.

יו"ר הבית היהודי, נפתלי בנט, שמפלגתו קידמה את החוק, אמר: "הבטחנו וקיימנו להביא לפתיחת אזורי הרישום לנישואים. כמו בתחום הצרכני – גם בתחום שירותי הדת, פתיחת אזורי הרישום לתחרות תפעל למען הלקוח – במקרה הזה הזוגות הנישאים".

חברי הכנסת החרדים הגישו הסתייגויות רבות מהצעת החוק. ח"כ אורי מקלב מיהדות התורה הגדיר אותו "חוק הכפרות" ואמר כי חברי הכנסת של הבית היהודי מצביעים בעד החוק מפני שהם "לא יודעים את היקף הנזק שלו". ח"כ משה גפני תקף את חברי הבית היהודי. "אתם לא דתיים", אמר, "אתם הולכים לפרק את הנושא של רישום הנישואים".

לידיעה בוואלה



איך תוכל לפעול?