חשדות ברבנות

סיוט חדש: בירור יהדות

אלפי עולים חדשים נדרשים לעבור הליך משפיל כדי להוכיח שהם יהודים, כותב הרב ד"ר שאול פרבר ב-ynet

מועמדת לגיור בפני בית דין רבני לגיור בירושלים. 21.07.03. צילום: פלאש 90מועמדת לגיור בפני בית דין רבני בירושלים (ציילום אילוסטרציה). צילום: פלאש 90

מסדרונות הרבנות הפכו בשנים האחרונות למקום של חשדות הדדיים. הרבנים חושדים שכל עולה או מי מצאצאיו הוא זייפן מסמכים. בכל שנה עוברים למעלה מ-4,500 איש הליך של "הוכחת יהדות". לדברי הרב ד"ר שאול פרבר, זהו הליך שהומצא בשנים האחרונות, שבו אדם צריך להוכיח כי זהותו היא אכן שלו.

זיופים אמנם קיימים, מוסיף פרבר במאמר ב-ynet, אבל בגללם עוברים אלפים הליך משפיל. במקרים רבים, חקירת היהדות אינה סוף הסיפור. הרבנות בראשון לציון, למשל, מפגינה באופן סדרתי יחס עוין לעולים יוצאי ברית המועצות. לאחר שהם (וילדיהם) עוברים הליך משפיל, הרב המקומי מחייב זוגות לעבור הליך נוסף (בתשלום) אצל חוקר פרטי משלו.

כיום בתי הדין הרבניים הם הסמכות הבלעדית לקביעת יהדות, ואין כל ביקורת על התנהלות הגוף הזה. הדיינים צריכים להסתמך

אין צורך שמישהו שעלה ארצה כיהודי, יקבל סטירת לחי ברגע שיבקש להינשא כדת משה וישראל

על ההמלצות של "חוקרי היהדות". אבל רוב החוקרים לא עברו הליך רציני של הכשרה לשירות הציבורי ובנוסף אין דרך לערער על קביעתם.

כדי לשנות מצב זה מציע פרבר, מנהל עמותת עתים המספקת סיוע והכוונה לנתקלים בקשיים בשירותי הדת, להקים גוף ביקורת שיפקח על בתי הדין. לדבריו, מבקר המדינה מוכרח לבחון את הנעשה בתחום, כדי לחייב את המערכת להשתפר.

המלצה נוספת שלו היא לקבוע כי עולים חדשים יקבלו אישורים שיוכלו להציג ברבנות בשעת עלייתם. "אין צורך שמישהו שעלה ארצה כיהודי, יקבל סטירת לחי ברגע שיבקש להינשא כדת משה וישראל", מסכם פרבר.

למאמר המלא



איך תוכל לפעול?