תשתית מוטעית ומטעה

400 מיליון שקל הועברו לחינוך החרדי לפני אישור בוועדת הכספים

המידע נחשף בבג"ץ, בדיון בעתירה שהגישו חדו"ש, יש עתיד וח"כ נעמה לזימי. היועצת המשפטית לכנסת דורשת ממשרד האוצר למסור את כל המידע על העברות בלתי חוקיות בחמש האחרונות

אולם בבג''ץ, צילום: Stellas mom, flickrאולם בבג''ץ, צילום: Stellas mom, flickr

היועצת המשפטית לכנסת, שגית אפיק, דורשת מהחשב הכללי במשרד האוצר פירוט של העברות הכספים לחינוך החרדי, שאושרו בוועדת הכספים בדיעבד, בניגוד לחוק, בלי ליידע את חברי הכנסת. אפיק כותבת כי נודע לה על ההעברות הלא חוקיות מתשובת המדינה לעתירה שהגישה חדו"ש לבג"ץ, בדרישה לבטל את החלטת ועדת הכספים להעביר 1.08 מיליארד שקל לחינוך החרדי. ההחלטה על העברת הכסף שהתקבלה ב-25 בדצמבר 2025. גם ח"כ נעמה לזימי מהדמוקרטים ומפלגת יש עתיד הגישו עתירות בסוגיה.

בעתירה שהגישה סמנכ"לית חדו"ש, עו"ד יפעת סולל, נטען ש"בפני חברי הכנסת הונחה תשתית עובדתית חסרה, מוטעית ומטעה". בג"ץ הוציא צו ארעי שהקפיא את העברת הכספים עד לדיון על צו ביניים.

שחר אילן מציין ב"כלכליסט" ששופטי בג"ץ מתחו ביקורת נוקבת על הנוהג שנחשף. אפיק התחייבה בפני בג"ץ ביום חמישי, 8 בינואר, שלא תאפשר עוד אישור העברות כספים בוועדת הכספים. ההתחייבות נמסרה לאחר שפרקליטות המדינה הודתה בתשובתה לבג"ץ ש-400 מיליון שקל מתוך העברה של כמיליארד שקל לחינוך החרדי, שאושרה בוועדת הכספים, הוצאו לפני האישור. השופטים אמרו שהעברת הכסף היא מעשה "בלתי חוקי, משחק עבודה בעיניים". אבל הפרקליטות הודתה שמדובר במהלך שגרתי בניהול התקציב.

בערב שלפני הדיון בבג"ץ מסרה היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, תגובה לבג"ץ שבה ביקשה לבטל את הצו הארעי שמקפיא את העברות הכספים לחינוך החרדי. היא הסבירה את עמדתה בכך שמדובר בכספים החיוניים לתשלום שכר ומימון פעולות שוטפות וחיוניות. היא טענה שאם יתברר שחלק מהמוסדות אינם עומדים בדרישות לימודי הליבה ניתן יהיה לקזז תקציבים בדיעבד.

אלא שבתשובה גם הפתיעה פרקליטות המדינה כשדיווחה ש-400 מיליון שקל כבר הוצאו עבור תשלום שכר לפני אישור ההעברה בוועדת הכספים. הוסבר ש"פרקטיקה זו מקובלת ונהוגה במקרים שבהם הנזק המשקי מאי ביצוע התשלומים רב, ועלול לגרום לפגיעה בעשרות אלפי עובדים". 

השופטת וילנר: העברת הכסף היא מעשה 'בלתי חוקי, משחק עבודה בעיניים'

שופטי בג"ץ היו המומים מגילוי קיומו של נוהל זה. "השאלה מכוח איזו סמכות העבירו את הכספים לאחר שהוצאו", שאלה השופטת יעל וילנר, שישבה בראש ההרכב. נציגת הפרקליטות, נטע אורן, אמרה שמדובר ב"פרקטיקה קיימת לא רצויה". וילנר הגיבה: "לא רצויה זו מילה עדינה. היא לא חוקית. איך אפשר להזרים כספים בלי לקבל אישור כחוק?"

בחדשות 12 דווח שהשופטת וילנר כינתה את הדיון שבו אושרו העברות הכספים דיון דמה: "חברי הכנסת שהשתתפו בוועדה, וחלקם התנגדו להעברת הכספים, לא ידעו שמדובר בדיון דמה, עבודה בעיניים – שההחלטה כבר התקבלה מזמן". השופט עופר גרוסקופף הוסיף: "מישהו נתן אישור משפטי לפרקטיקה הזו אי פעם?"

השופטת וילנר מתחה ביקורת על נציג הכנסת, שלא הביא את פרוטוקול ועדת הכספים לדיון, ואמרה כי "הפרוטוקול הוא לב העניין". השופטת גילה כנפי-שטייניץ שאלה את נציג הכנסת "האם נדרשו הנתונים לגבי היקף לימוד הליבה במוסדות הללו?" ynet מציין שעו"ד עודד גזית, המייצג את יש עתיד בעתירה, אמר: "ביקשנו נתונים, לא קיבלנו".

יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, אמר בדיון: "באנו לכאן היום מפני שאם מישהו גונב לך כסף, אתה בא לבית המשפט. בכנסת ישראל, באישון לילה, גנבו מיליארד ו-90 מיליון שקל מאזרחי ישראל, והעבירו אותם לבתי ספר שבהם לא מלמדים ליבה –שאין עליהם שום פיקוח משום סוג שהוא, בניגוד לחוק".

עו"ד ד"ר סולל הוסיפה: "בוועדת הכספים אושרה תוספת תקציב של 42% למעיין החינוך התורני המזוהה עם ש"ס, ותוספת של 26% לחינוך העצמאי המזוהה עם יהדות התורה. חלק גדול מהכספים, כפי שעלה מתשובת היועמ"שית גלי בהרב-מיארה, הועברו עוד לפני הדיון בוועדת הכספים. איך הם יכלו לעמוד מול חברי הכנסת ולשקר להם בפנים?"

לידיעה בכלכליסט

לידיעה בכלכליסט

לידיעה בחדשות 12

לידיעה ב-ynet



איך תוכל לפעול?