חוסר ביטחון תזונתי

ש"ס תופרת בשביל החרדים את הקריטריונים לתווי מזון

בג"ץ קבע שמשרד הרווחה, ולא משרד הפנים, יחלק את כרטיסי המזון של אריה דרעי, כדי להבטיח שהם יחולקו לפי קריטריונים מקצועיים. אבל גם משרד הרווחה מציע קריטריונים המותאמים לחרדים

יו''ר שס אריה דרעי בעצרת לזכר הרב עובדיה יוסף בבנייני האומה 28.08.2014 צילום: פלאש 90יו''ר ש"ס, אריה דרעי, בעצרת לזכר הרב עובדיה יוסף בבנייני האומה צילום: פלאש 90

בג"ץ פסק שהחל מ־2025 הכספים הקואליציוניים של ש"ס המיועדים להנפקת כרטיסי מזון, בהיקף של 277 מיליון שקל, יחולקו על ידי משרד הרווחה ולא על ידי משרד הפנים. נקבע גם שכרטיסי המזון יוענקו ל פי קריטריונים שוויוניים ומקצועיים. אלא שהקריטריונים שמציע משרד הרווחה, שנשלט בפועל על ידי ש"ס, כוללים מבחן הכנסה לנפש ואינם כוללים מיצוי כושר השתכרות והסתמכות על כך שהמועמד קיבל סיוע במזון בעבר — שני קריטריונים שמכוונים לאוכלוסייה חרדית.

משרד המשפטים ומשרד האוצר מעכבים את הכספים בשל הקריטריונים התפורים.

יו"ר ש"ס, אריה דרעי, הכריז שמפלגתו לא תיכנס למשא ומתן על תקציב המדינה אם לא תיפתר הבעיה. החל ממשבר הקורונה ש"ס מקבלת תקציבים שנועדו כביכול לסיוע למשפחות הסובלות מחוסר ביטחון תזונתי. את הכספים חילק משרד הפנים ולא משרד הרווחה, בעיקר על פי קריטריון של הנחה בארנונה מטעמי הכנסה. קריטריון זה תפור למידותיהם של החרדים ואין לו קשר לחוסר ביטחון תזונתי. 

משרד המשפטים ומשרד האוצר מעכבים את הכספים בשל הקריטריונים התפורים

עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון והתנועה לאיכות השלטון עתרו ב-2023 נגד חלוקת כרטיסי המזון של דרעי מהכספים הקואליציוניים, בטענה שחלוקה באופן זה יצרה העדפה בוטה של חרדים. בעקבות העתירה גיבש צוות מנכ"לים בין־משרדי קריטריונים לחלוקת 390 מיליון שקל שהיו אז בקופה. נקבע ש־90 מיליון שקל יועברו למיזם לביטחון תזונתי של משרד הרווחה, ובכלל זה 30 מיליון שקל ייעודיים לחברה הערבית שמקופחת בכרטיסי המזון.

סמנכ"לית עמותת חדו"ש, יפעת סולל, דרשה ממנכ"ל משרד הרווחה, ינון אהרוני, לחלק את הכספים בהתאם להחלטת צוות המנכ"לים שאושרה בבג"ץ. מקורות במשרד הרווחה אמרו שהקריטריונים החדשים מרחיבים את הזכאות לאנשים שאינם צורכים שירתי רווחה. הם טענו שהאוצר מושך את הדיונים כבר חצי שנה ואמרו שבינתיים איש לא מקבל.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "מדובר בתקציב קואליציוני. הנושא נמצא בבחינה מקצועית ומשפטית כמקובל". ממשרד המשפטים נמסר: "התעוררה סוגיה משפטית ביחס לקריטריונים ולאחר שלובנה הנושא נמצא כעת חזרה במשרד הרווחה".

לידיעה ב"כלכליסט"



איך תוכל לפעול?