רישום ללא עיכוב

רשות האוכלוסין: כל הזוגות שנישאו במסגרת "נישואי יוטה" יוכלו להירשם כנשואים

במדינת יוטה בארה"ב אפשר להינשא ללא נוכחות פיזית של בני הזוג. בית המשפט העליון הורה למדינה לאפשר לזוגות שנישאים ב"נישואי יוטה" להירשם כנשואים בישראל

חתונה ישראלית. צילום: עומרי קרן לפידותחתונה ישראלית (צילום אילוסטרציה). צילום: עומרי קרן לפידות

לאחר שבית המשפט העליון דחה בשבוע שעבר את בקשתה של פרקליטות המדינה לעיכוב ביצוע של פסק הדין שהורה לרשות האוכלוסין לרשום זוגות שנישאו ב"נישואי יוטה" כנשואים, פנו זוגות רבים כדי לממש את נישואיהם ולהירשם כנשואים במרשם האוכלוסין. אלא שלמעט שמונה הזוגות שעתרו באמצעות עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון בנושא, נדחתה בקשתם של זוגות אחרים שהתחתנו במסגרת "נישואי יוטה". במכתבים שנשלחו מרשות האוכלוסין לזוגות שביקשו לרשום את נישואיהם נאמר: "בהתאם להחלטת בית המשפט שלא לעכב ביצוע של פסק הדין בעניין נישואי יוטה, הונחו לשכות הרשות לקיים את פסק הדין לעניין העותרים. בכל הנוגע לבקשתכם הבקשה תיבחן לאחר הכרעה בערעור".

בעקבות הסירוב פנה מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, במכתב חריף לרשות האוכלוסין. רגב כתב כי רשות האוכלוסין יודעת, ובית המשפט העליון אישר זאת, כי "פסק הדין אינו תחום רק למשיבים דנן, אלא בית משפט קבע כי מדובר בהכרעה עקרונית והורה על תחולתו העתידית על כל מי שיפנה לרשות האוכלוסין בבקשה דומה".

רגב הדגיש במכתבו כי רישום הזוגות שהשתתפו בעתירה בלבד הוא "פלסתר פסק דין מפורש שניתן כנגד הרשות, שאינו משתמע לשתי פנים, והפרתו עולה כדי ביזיון בית המשפט" ודרש כי רשות האוכלוסין תורה ללא כל שיהוי נוסף לכל לשכות מרשם האוכלוסין כי עליהן לרשום את נישואי הזוגות שנעשו בדרך זו.

בשבוע שעבר התבשרו כמה זוגות כי רשות האוכלוסין החליטה לרשום את כלל הזוגות שנישאו בנישואי יוטה, גם אלו שלא השתתפו בעתירה

בשבוע שעבר, בעקבות פנייתה של חדו"ש, התבשרו כמה זוגות כי רשות האוכלוסין החליטה לרשום את כלל הזוגות שנישאו בנישואי יוטה, גם אלו שלא השתתפו בעתירה, ובבירור טלפוני עם מטה רשות האוכלוסין אושר כי הסירוב הוסר והלשכות הונחו לבצע את הרישום.

הרב עו"ד אורי רגב הגיב בסיפוק על הדברים ואמר: "טוב לדעת שארגוני החברה האזרחית העוסקים בסינגור משפטי יכולים לעמוד לעזרת הציבור ולהגן מפני שרירות הלב והכניעה לשיקולים זרים של פוליטיקאים. הדבר מתאפשר רק וכל עוד תתקיים עצמאות הרשות השופטת ולא תיפגע סמכותה. אי אפשר להפריז בחשיבות הנושא, במציאות שבה מאות אלפי אזרחים אינם יכולים להינשא במדינתם, ונישואי יוטה מאפשרים מענה ולו חלקי כל עוד ישראל מסרבת להצטרף לשאר העולם הדמוקרטי ולהנהיג חופש נישואים".

כזכור, "נישואי יוטה" הם נישואים הנערכים בהיוועדות חזותית מול עורך נישואים במדינת יוטה שבארה"ב. מתכונת זו אפשרה לאלפי בני זוג מכל העולם, ובהם גם כ-600 זוגות מישראל, להינשא ממקום מגוריהם ללא צורך להגיע פיזית ליוטה. כידוע, בישראל קיימת אפשרות להתחתן רק על פי הדין הדתי. על פי ההערכות, כ-700 אלף איש אינם יכולים להינשא כלל בישראל, ביניהם כחצי מיליון עולים שנחשבים לחסרי דת, זוגות חד-מיניים, מתגיירים רפורמים וקונסרבטיבים וזוגות פסולי חיתון לפי ההלכה (כמו כהן וגרושה, או כהן וגיורת). כל אלה, וכמובן זוגות המסרבים להינשא ברבנות מטעמים מצפוניים, יכולים להינשא ב"נישואי יוטה" בלי לצאת מהארץ.



איך תוכל לפעול?