כשרות בפקודה

דרישה מצה"ל: אפשרו הכנסת חמץ בפסח למחנות הצבאיים

הפורום החילוני ועמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון פנו לרמטכ"ל בדרישה לתקן את פקודות הצבא באופן שיבוטל האיסור על הכנסת חמץ למחנות צה"ל בימי הפסח. על פי המכתב, חופש הדת וחופש מדת מחייבים גם את צה"ל. הבטחת אספקת אוכל כשר לפסח אינה מצדיקה איסור החזקת חמץ על ידי חילונים או לא-יהודים

חיילים בקורס בבסיס ההדרכה הצבאי לתקשוב. צילום: אתר צה''ל, ויקיפדיהחיילים בקורס בבסיס ההדרכה הצבאי לתקשוב (צילום אילוסטרציה). צילום: אתר צה''ל, ויקיפדיה

בהמשך להחלטתה של נשיאת בית המשפט העליון לדחות את בקשת הרבנות הראשית לדיון נוסף בסוגיית הכנסת חמץ בפסח לבתי החולים, פנו עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון והפורום החילוני במכתב לרמטכ"ל, רב אלוף אביב כוכבי, לפרקליט הצבאי הראשי, אלוף עו"ד שרון אפק, וליועץ המשפטי לממשלה בדרישה לתקן את פקודות הצבא באופן שיבוטל האיסור על הכנסת חמץ למחנות צה"ל בימי הפסח.

במכתב נאמר: "ברור בעליל כי מניעת הכנסת דברי אוכל למחנות צה"ל ואכילתם, בין אם הם כשרים לפסח או בכלל ובין אם לאו – היא פגיעה בחופש הבחירה, חופש הפעולה והחופש מדת, של מי שאינם יהודים שומרי מצוות, בין אם הם יהודים ובין אם הם חיילים או אזרחים עובדי צבא שאינם יהודים. עוד ברור כי מדיניות זו מהווה כפייה דתית, החורגת מן העיקרון הקבוע בפקודת מאכל כשר לחיילים, המצומצם להבטחת מזון כשר לחיילים היהודים".

הפנייה מדגישה כי היענות לדרישה "לא כרוכה בפגיעה בכשרות המטבח הצבאי או כליו אלא בזכותם של חיילים לצרוך מזון כרצונם בתחומם הפיזי האישי, תוך שימוש בכליהם ובשטח האחסון שהועמד לרשותם לשאר חפציהם, בלא שתיפגענה זכויותיו של איש עקב שימוש זה".

מתלונות שהגיעו לפורום החילוני עולה כי הפגיעה בחיילים עקב איסור הכנסת חמץ לבסיסי צה"ל באה לביטוי בדרכים שונות, ובהן מסדרי בידוק בתיקים האישיים, בחדרי המגורים, בארוניות ובמקררים פרטיים, שבסופם האוכל שנמצא ברשות החיילים נזרק לפח או מוחרם. חיילים מתלוננים גם על החרמת ציוד חימום וציוד בישול פרטיים וצבאיים לקראת החג, היעדר אוכל מזין בכמות מספקת בכל ימי החג ומניעת מסירה של חבילות מהבית החל מעשרה ימים לפני החג, מחשש להימצאות חמץ. לפי תלונות אחרות, בבסיסים רבים תהליך ההכשרה מתחיל כשבועיים לפני המועד הנקוב בפקודות מטכ"ל.

אין בהחזקת חמץ על ידי חייל במתחמים צבאיים כדי לפסול את המזון הכשר לפסח המוגש במטבח הצה"לי

במכתב מציינים הפורום החילוני וחדו"ש כי "אין בהחזקת חמץ על ידי חייל או אזרח עובד צה"ל במתחמים צבאיים ואף לא באכילתו כדי לפסול את המזון הכשר לפסח המוגש במטבח הצה"לי ואף לא כדי לפגוע במזון הכשר לפסח הנצרך על ידי חיילים וחיילות שומרי כשרות הנמצאים בסמיכות לאוכל החמץ. מובן שאין בכך כדי לפגוע בשמירת המצוות שלהם עצמם. אין כל איסור הלכתי המצדיק פקודות אלו, כפי שאין איסור דומה שהיה בו כדי למנוע הכנסת חמץ לבתי חולים בפסח".

מנכ"ל חדו"ש – לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר: "חדו"ש רואה זכות לעצמה לקדם את ערכי חופש הדת והשוויון בצה"ל. עסקנו בכך בהצלחה בשינוי פקודות הצבא בתחום הקבורה הצבאית, ועתה אנחנו מאמינים שנביא לשינוי גם בתחום הפגיעה הקשה בחופש הדת ובחופש מדת בנושא הכשרות. זה אינו הפרק האחרון, ואנחנו גאים ביכולת לתרום לחיזוק זהותה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, אשר הדמוקרטיה בה חשובה לא פחות מן היהדות".

ד"ר רם פרומן, יו"ר הפורום החילוני, מסר: "אחרי שבג"ץ פסק לטובת הפורום החילוני בנושא הכנסת אוכל חיצוני כולל חמץ לבתי החולים בפסח, הגיע הזמן לטפל בסוגיה הכואבת של פסח בצה"ל. מדי שנה חיילים חילונים ולא יהודים סובלים מהפקודה חסרת הסבירות שאוסרת להכניס כל מאכל מהבית לבסיס בתקופת פסח, מושפלים במסדרי חמץ שבהם חודרים לחפציהם האישיים ומחרימים מהם את המאכלים הביתיים וסובלים ממזון מצומצם ובעל ערך תזונתי נמוך במיוחד בזמן הכשרת המטבחים. גם אם המטבחים וחדרי האוכל כשרים לפסח, אין שום הצדקה להתעמר בחיילים ולאסור עליהם לצרוך אוכל מהבית מחוץ לחדרי האוכל. בג"ץ אמר את דברו לגבי בתי החולים ואנחנו משוכנעים שאם הצבא לא ייענה לדרישותינו, בג"ץ יגיד את דברו גם לגבי הצבא".



איך תוכל לפעול?