הדרה באתר של הבירה

חדו"ש: האתר של עיריית ירושלים מדיר מוסדות דת לא-אורתודוקסיים ולא-יהודיים

בעתירה שהגישה לבית המשפט המחוזי דורשת עמותת חדו"ש שעיריית ירושלים תפרסם באופן שוויוני באתר האינטרנט שלה מידע על בתי כנסת, בתי תפילה ומוסדות דת אחרים בעיר ללא הבדל דת וזרם דתי, ולא מידע על מוסדות יהודים-אורתודוקסיים בלבד

ההיברו יוניון קולג' בירושלים - בית המדרש הראשי של התנועה הרפורמית בישראל. צילום: היברו יוניון קולג', ויקיפדיהההיברו יוניון קולג' בירושלים - בית המדרש הראשי של התנועה הרפורמית בישראל. צילום: היברו יוניון קולג', ויקיפדיה

עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון עתרה לבית המשפט המחוזי בירושלים נגד עיריית בירושלים, לאחר שזו סירבה לתקן את האפליה האסורה במידע שנמסר באתר האינטרנט של העירייה בנוגע למוסדות דת ומסורת. על פי העתירה, באתר של עיריית ירושלים מתפרסם, כשירות לציבור, מידע בנושא "דת ומסורת" הכולל רשימה של בתי כנסת בעיר, מקוואות ואתרים דתיים יהודיים-אורתודוקסיים בלבד. העתירה מצביעה על כך שמידע בנוגע לבתי התפילה ומוסדות דת אחרים של העדות הלא-יהודיות ושל זרמי היהדות הלא-אורתודוקסיים, כמו גם בתי כנסת אורתודוקסיים שוויוניים, מודר לחלוטין מאתר העירייה ואינו מונגש לתושביה ולמבקריה.

על פי העתירה, בעיר יש קהילות גדולות של הזרמים היהודיים הלא-אורתודוקסיים, ובעיקר הקונסרבטיבים והרפורמים, ואלפי חברים בתנועות אלה מן התפוצות מגיעים לביקורים בעיר מדי שנה. כיום פועלות בירושלים כ-17 קהילות קונסרבטיביות ורפורמיות, אשר לכל אחת מהן מוסדות דת הקשורים אליה. בנוסף לכך קיימים מוסדות דת של קהילות אורתודוקסיות שוויוניות וקהילות עצמאיות, שאינן שייכות לזרם כלשהו. ניתן להעריך שמדובר בעשרים עד שלושים מוסדות וקהילות, אשר מבחינת העירייה אינם קיימים, או אינם ראויים לבוא במניין מוסדות הדת המהווים חלק מחיי "הדת והמסורת" בירושלים.

יתר על כן, בירושלים יש קהילות נוצריות ומוסלמיות גדולות, המהוות כמעט 40% מאוכלוסיית העיר, ומאות אלפי צליינים ותיירים

בירושלים פועלים בין עשרים לשלושים מוסדות וקהילות לא-אורתודוקסים, אשר מבחינת העירייה אינם קיימים

נוצרים ומוסלמים מגיעים לביקורים בעיר, אך גם מידע באשר למקומות התפילה ומוסדות הדת של דתות אלה אינו מפורט באתר העירייה, אף על פי שהאתר מדגיש את היותה עיר קדושה לכל הדתות וכי מתגוררת בה אוכלוסייה מגוונת ופוקדים אותה מבקרים מרחבי הארץ והעולם.

חדו"ש פנתה לעיריית ירושלים בנושא כבר לפני כשנה, אך למרות תזכורות חוזרות ונשנות לא זכתה עד כה למענה. על כן החליטה לעתור לבית המשפט בדרישה לפרסם באופן שוויוני מידע על שירותי דת ומסורת באתר האינטרנט של עיריית ירושלים, באופן שיכלול מידע הנוגע לבתי כנסת, בתי תפילה ומוסדות דת אחרים בעיר ללא הבדל דת וזרם דתי.

מנכ"ל חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר: "עיריית ירושלים כפופה לחוקי מדינת ישראל ולעקרונות השוויון וחופש הדת, אך היא נוהגת כאילו עקרונות אלה ופסיקתו רבת השנים של בית המשפט העליון אינם חלים עליה. עמותת חדו"ש קמה כדי לקדם את יישומה של הבטחת מגילת העצמאות לחופש דת ושוויון בכל תחומי החיים, ללא הבדל דת, זרם והשקפה פוליטית, והגשת העתירה מבוססת על הצורך להעמיד את עיריית ירושלים והפוליטיקאים הדתיים המכתיבים את התנהלותה על כך שבירת ישראל שוכנת במדינת ישראל, וככזו היא חייבת ליישם מדיניות שוויונית ועניינית ללא כפייה דתית וללא הדרה".



איך תוכל לפעול?