ביטחון מעורער

הרב רגב: על יהדות ארה"ב לבחון את יחסיה עם ישראל

לפי סקר שנערך לאחרונה, הפער בין היהדות האמריקאית לישראל מתרחב. יותר ויותר ישראלים אינם מקבלים את העמדות של יהדות ארה"ב בסוגיות הנוגעות לגיור, מתווה הכותל ומעמדן של התנועות הפלורליסטיות בישראל

תפילה ברחבת הכותל האלטרנטיבית הקרויה עזרת ישראל 17.07.2014 צילום: גרשון אלינסון פלאש 90תפילה ברחבת הכותל האלטרנטיבית. צילום: גרשון אלינסון, פלאש 90

התרחבות הפערים בין יהדות ארצות הברית לישראל מעוררת דאגה בשני צדי האוקיינוס האטלנטי. הנדבן צ'רלס ברונפמן הזהיר לאחרונה ש"יש לנקוט פעולה כדי למנוע שבר בעם היהודי".

הרב אורי רגב, מנכ"ל עמותת חדו"ש, אמר כי "ראוי שהקהילה היהודית באמריקה תבחן בדחיפות את יחסיה עם ישראל". רגב אמר לעיתון "The New York Jewish Week", שבמשך זמן רב מדי יהודי ארה"ב שלחו כסף לישראל ו"בטחו בישראלים שישתמשו בו באופן הטוב ביותר".

אבל אחרי סדרת פעולות שנקטה ממשלת ישראל, שמנהיגים יהודים בארה"ב סבורים שהן מפצלות את הקהילה היהודית באמריקה – ובכלל זה השעיית העבודות לפיתוח רחבת תפילה שוויונית בכותל המערבי – היחסים נמצאים במשבר.

את עומק המשבר אמד סקר שנערך לאחרונה, שמצא כי 55% מהיהודים בישראל אינם מקבלים את התפיסה של ראשי הקהילה היהודית בארה"ב בסוגיות כמו גיור, תפילה בכותל המערבי ומעמדן של התנועה הרפורמית והתנועה הקונסרבטיבית בישראל. כ-70% מהציבור היהודי בישראל גם אינם מאמינים שלמנהיגות היהודית בארה"ב יש זכות להביע דעה בסוגיות כמו הסכסוך

כ-70% מהציבור היהודי בישראל אינם מאמינים שלמנהיגות היהודית בארה"ב יש זכות להביע דעה בסוגיות כמו הסכסוך הישראלי-הפלסטיני

הישראלי-הפלסטיני. רוב מקרב הישראלים אמרו כי לדעתם אין להביא בחשבון את דעתם של יהודי אמריקה בסוגיות הנוגעות לסכסוך עם הפלסטינים, כמו ההתנחלויות. עמדות אלה שכיחות בעיקר בקרב מצביעי מפלגות הימין החברות בקואליציה.

את הסקר ערכה הקהילה היהודית בניו יורק בנובמבר 2017, בקרב מדגם מייצג של הציבור היהודי בישראל. באותו חודש טענה סגנית שר החוץ, ציפי חוטובלי, בראיון טלוויזיוני, שהיהדות האמריקאית מנותקת מחיי היום-יום בישראל. היא אמרה גם שהיהודים האמריקאים אינם מבינים את המורכבות של המזרח התיכון, אינם שולחים את ילדיהם להילחם למען ארצם ומנהלים חיים נוחים ושקטים.

הרב ריק ג'ייקובס, נשיא איגוד היהדות הרפורמית בארה"ב, אמר שהסקר שגוי משום שהוא לא נתן ליהודים בישראל אפשרות להזדהות כרפורמים או כקונסרבטיבים. "לפי סקר שערכה התנועה הרפורמית בישראל באוקטובר 2017, כשבעה אחוזים מהיהודים בישראל מזהים את עצמם כרפורמים וכשלושה אחוזים נוספים אומרים שהם קונסרבטיבים", אמר ג'ייקובס. "יהודים המזדהים עם שתי התנועות הפלורליסטיות הם כעשרה אחוזים מכלל היהודים בישראל – בערך כמו החרדים. זה שינוי דרמטי, שלא קיבל שום ביטוי בסקר".

לידיעה בעיתון "The New York Jewish Week"



איך תוכל לפעול?