הסכמות לא ראויות

חדו"ש: הדרך לבטא את חשיבות לימוד התורה אינה פטור המוני משירות צבאי

מנכ"ל חדו"ש, הרב אורי רגב, קרא לוועדת השרים לחקיקה לזרוק מכל המדרגות את הצעת החוק המעניקה פטור גורף מגיוס לאברכים ולתלמידי ישיבות

ישיבת פוניבז' בבני ברק לאחר החזרה מחופשת בין הזמנים של הקיץ ותחילת זמן אלול תקופת הלימודים שלפני הימים הנוראים. 20.08.2012 צילום נתי שוחט פלאש 90.jpgישיבת פוניבז' בבני ברק (צילום אילוסטרציה). צילום: נתי שוחט, פלאש 90

"הצעת החוק של ח"כ יואב בן-צור וחבריו, המונחת על שולחן ועדת השרים לחקיקה, עתירת מילים וניסוחים מפותלים, מעין עלה תאנה המתחזה להיות בסיס משפטי לדרישת החרדים שאף אברך ישיבה שאינו רוצה להתגייס – לא יגויס! אסור להיכנע לדרישות אלה, ותגובות המערכת הפוליטית הן נשף מסכות וספין תקשורתי", נמסר מעמותת חדו"ש.

"הסדר הגיוס החדש פוגע בשוויון בצורה עמוקה באופן המקים פגיעה בזכות החוקתית לכבוד האדם... כשל עמוק ביכולת הסדר הגיוס החדש לממש את תכליתו המרכזית – צמצום משמעותי של אי-השוויון בחלוקה בנטל השירות הצבאי". כך כתבו שופטי בג"ץ בפסק דין מספטמבר 2017, שבו פסלו את התיקונים שהעבירה הקואליציה בהתאם לתכתיבי המפלגות החרדיות.

מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, קרא לחברי ועדת שרים לחקיקה לזרוק את הצעת החוק ואת ההסכמות מכל המדרגות. במכתב ששלח לשרים כתב הרב רגב, בין היתר: "תקווה כי תושג הסכמה לנוסחה אשר תרבע את העיגול, ויתנו לה את הסכמתם הן היועץ המשפטי לממשלה האמור לשקף את העקרונות שביסוד פסיקת בג"ץ בנושא, הן הפוליטיקאים החרדים

הפתרון בעניין הגיוס הוא לקבוע מכסה נדיבה של עילויים (1,400 בכל שנתון). אלה יזכו לדחיית שירות ולמענק קיום ראוי

ורבניהם – הדורשים כי כל נוסחה שתוצג תבטיח אי גיוס אברכי הישיבות – והן שר הביטחון המציב את צורכי הביטחון כשיקול-על אינה אפשרית. נוסחה גואלת זו טרם גובשה, ולדעתנו – כדרכם של ניסיונות לרבע עיגולים – אינה אפשרית.

"אנו שותפים להכרה בחשיבותו של תלמוד תורה במדינת ישראל היהודית והדמוקרטית, אך הדרך לבטא זאת אינה אפליה בין דם לדם ולא פטור המוני לעשרות אלפי אברכים משירות צבאי להגנת העם והמדינה", הדגיש הרב רגב.

הפתרון בעניין הגיוס, גורסת חדו"ש, הוא לקבוע מכסה נדיבה של עילויים (1,400 בכל שנתון המגיע לגיל גיוס והמונה כיום כ-8,500 עד 9,000 אברכים). אלה ייקבעו בבחינות אובייקטיביות ואנונימיות, ויזכו לדחיית שירות ולמענק קיום ראוי. אשר לכל השאר – זכות ראשונה תהיה לצבא לגייס מתוכם את אלה המתאימים לצרכיו, והשאר יחויבו בשירות לאומי או בשירות אזרחי.

חדו"ש שוללת את ההיתכנות של שימוש בסנקציות פליליות של מאסר ביחס לאוכלוסיית המשתמטים מקרב האברכים, ומציעה להטיל סנקציות כלכליות (שלילת מלגות ותמיכות משלימות המשולמות מקופת המדינה והרשויות המקומיות, וכן שלילת מענקים מישיבות אשר יעניקו מחסה ואפשרות לימוד למשתמטי גיוס) וסנקציות אזרחיות (בדומה לאלה שניתן להטיל על סרבני גט, דוגמת שלילת רישיון נהיגה, דרכון וכד').



איך תוכל לפעול?