מדד הדת והמדינה 2012

התמיכה בחופש הדת והמצפון גדלה ל-85%

שני שליש מהציבור היהודי סבורים שהפעילות של נציגי המפלגות החרדיות בכנסת מרחיקה את הציבור הרחב מהיהדות. יש פער גדול מאוד בין עמדות הציבור הרוצה חופש דת ושוויון בנטל לעמדות הקואליציה שמתחמקת מכל עימות עם המפלגות החרדיות. התוצאה: 76% מהציבור ו-88% מהחילונים אינם מרוצים מפעילות הממשלה בתחומי הדת והמדינה

ישיבת סיעת יהדות התורה, 7.11.2011. מימין: חברי הכנסת משה גפני, יעקב ליצמן, מנחם אליעזר מוזס, ישראל אייכלר, אורי מקלב. צילום: יח''צישיבת סיעת יהדות התורה, 7.11.2011. מרחיקים את הציבור מהיהדות. מימין: חברי הכנסת משה גפני, יעקב ליצמן, מנחם אליעזר מוזס, ישראל אייכלר, אורי מקלב. צילום: יח''צ

לדו"ח מדד הדת והמדינה 2012

לקוראי מדד הדת והמדינה שלום,

אנו שמחים לפרסם את הדו"ח מספר 4 של מדד הדת והמדינה - מדד 2012. מדד הדת והמדינה הוא מחקר דעת הקהל השנתי המקיף שמבצעת עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון, באמצעות מכון רפי סמית. בשלוש שנות קיומו התקבל המדד בהערכה ובעניין. לצד הפרסומים הרבים של הממצאים בכלי התקשורת, משתמשים בו מקבלי ההחלטות, מעצבי דעת קהל ופרשנים, בישראל ובתפוצות לצורך מעקב וניתוח של הלכי הרוח בתחומי חופש הדת והשוויון בנטל.

הדו"ח הנוכחי שב ומבסס את המקום המרכזי שיש ליחסי דת ומדינה בתודעתם של ישראלים, ואת החשיבות שהם מיחסים לו במכלול המתחים שאיתם מתמודדת החברה הישראלית. הוא גם שב וממחיש את התמיכה הרחבה שיש בציבור לערכי חופש הדת והמצפון ולעקרון השוויון בנטל. תמיכה רחבה ועקבית זו עומדת בניגוד למדיניותן של ממשלות ישראל לדורותיהן. הנתק הזה לא רק מלמד על הבעייתיות של מדיניות הממשלה ותפקוד המערכת הפוליטית, אלא גם מציב אתגר מרכזי לדמוקרטיה הישראלית.

אחד הנתונים המעניינים בדו"ח הוא כי שני שליש מהציבור היהודי סבורים שהפעילות של נציגי המפלגות החרדיות בכנסת מרחיקה את הציבור הרחב מהיהדות. זאת, בניגוד ליומרה חסרת הבסיס של מפלגות אלו, כי הן מייצגות את היהדות והאינטרסים שלה. סביר להניח שהסיבה לעמדה השלילית של הציבור היא שהמפלגות האלו יוצרות זיהוי מסולף בין היהדות לבין סחטנות פוליטית, שחיתות, כפיה וקיצוניות. לעומת זאת נראה שאין דבר מקרב יותר ליהדות

הרב רגב: כל שנדרש ממנהיגי המפלגות הוא לגלות את האומץ, האחריות והחזון הדרושים ולהקים לאחר הבחירות קואליציה שתוכל להוביל את השינויים הדרושים. אסור להחמיץ את ההזדמנות הזו.

מחופש דת. התמיכה בחופש דת בציבור היהודי עולה בעקביות ב-2% ממדד למדד, מ-79% בינואר 2010 ל-85% היום.

אין ספק שהציבור מאס במצב בו מפלגות מיעוט מכתיבות לרוב דרך חיים שמנוגדת לאמונתו - דרך חיים שמונעת ממאות אלפים להינשא, מעודדת הדרת נשים, מאלצת את הצרכן לממן הכשרים יקרים שאינו רוצה בהם ומונעת כמעט כל תחבורה ציבורית בשבת. הציבור מאס בהזרמת כספי המיסים שלו למטרות שהוא מתנגד להן. הוא קורא בדאגה את הפרסומים והמחקרים המלמדים עד כמה קשה הנזק שגורמים למשק ולביטחון היעדרות הגברים החרדים משוק העבודה, הסירוב ללמד תכנית ליבה וההשתמטות משירות צבאי או לאומי.

שנת 2012 נפתחה בסימן המאבק על הדרת הנשים ונמשכה במאבק ציבורי רחב בנושא חוק טל והשוויון בנטל. הדו"ח מגלה ממצאים מרתקים בשני הנושאים. 64% מהציבור תומכים בהפיכת מיקרים של הדרת נשים מהמרחב הציבורי לעבירה פלילית. חשיבות מיוחדת יש לעובדה שגם 56% מהציבור הדתי לאומי תומכים בכך.

53% מהציבור אמרו שאם מפלגה תחליט לקדם את נושא שירות החובה לכל, הדבר יגדיל את הסיכוי שיצביעו עבורה. רק 13% אמרו שהדבר יקטין את הסיכוי. נראה שאותן מפלגות המאמינות שנושא גיוס החובה הוא סוס פוליטי בטוח בבחירות הקרובות - צודקות. 63% מהציבור תומכים בהצעה לקבוע מכסה של פטורים לתלמידי ישיבות מצטיינים ולשלול הטבות ממי שלא ישרתו. רק 37% מהציבור סבורים שיש לפעול לגיוס התלמידים באמצעות תמריצים וללא סנקציות, כלומר תומכים

התמיכה בהתניית הטבות לדיור במיצוי כושר ההשתכרות. מדד הדת והמדינה 2012התמיכה בהתניית הטבות לדיור במיצוי כושר ההשתכרות. מדד הדת והמדינה 2012

בעמדת ראש הממשלה בנימין נתניהו.

המסקנה ברורה: יש פער בלתי נסבל בין עמדות הציבור הרוצה שירות חובה לכל לעמדות הקואליציה שמתחמקת מכל עימות עם המפלגות החרדיות. ואכן 76% מהציבור ו-88% מהחילונים אינם מרוצים מפעילות הממשלה בתחומי הדת והמדינה. עוד נושא בו פעורה תהום בין עמדות הציבור למעשי הממשלה הוא יישום דו"ח ועדת טרכטנברג לקידום הצדק החברתי. 82% מהציבור היהודי סבורים שיש להתנות הטבות לדיור במיצוי כושר ההשתכרות (מי שעובד או מנסה לעבוד), ברוח מסקנות ועדת טרכטנברג ובניגוד לעמדת הממשלה.

שוב ושוב מוכיחים מחקרי מדד הדת והמדינה שהציבור מצפה ממנהיגיו למדיניות אחרת, שתבטיח חופש דת ושוויון בנטל ותבטיח את עתידה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית ואת עתיד כלכלת ישראל. בשנה הקרובה, בה צפויות הבחירות לכנסת, תהיה כנראה לאזרחי ישראל הזדמנות אמיתית להביע את עמדתם, ויש לקוות שהמועמדים והמפלגות יאזינו ביתר קשב לקולו של הציבור.

כל שנדרש מהבוחרים הוא שיבהירו שוב ושוב למועמדים שמה שחשוב להם באמת הוא להפסיק את מכירת החיסול של חופש הדת והשוויון בנטל. כל שנדרש הוא שיהיו מפלגות אשר יציבו נושאים אלה בראש סדר היום של מערכת הבחירות. נתוני המדד מלמדים ששכרה של פעולה זו מובטח. כל שנדרש ממנהיגי המפלגות הוא לגלות את האומץ, האחריות והחזון הדרושים ולהקים לאחר הבחירות קואליציה שתוכל להוביל את השינויים הדרושים. אסור להחמיץ את ההזדמנות הזו.

הרב אורי רגב, עו"ד

מנכ"ל חדו"ש



איך תוכל לפעול?