מאבק בסרבנות

אושר חוק המחייב ענישת סרבני גט

"חוק הסנקציות" מחייב דיינים להטיל עונשים על בעלים שאינם נותנים גט לנשותיהם

תצוגת אופנה של בגדים שעוצבו בהשראת סיפורי עגונות, כדי לעורר מודעות לבעיית העגונות ומסורבות הגט, 22062007. צילום: מיכל פתאל, פלאש 90תצוגת אופנה של בגדים שעוצבו בהשראת סיפורי עגונות, כדי לעורר מודעות לבעיית העגונות ומסורבות הגט. צילום: מיכל פתאל, פלאש 90

הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את "חוק הסנקציות", המחייב דיינים להטיל עונשים על סרבני גט עד שיעניקו גט לנשותיהם. את החוק, פרי יוזמה של ארגון "מבוי סתום", קידמו ח"כ עתניאל שנלר מקדימה וזבולון אורלב מהבית היהודי.

לפי התיקון לחוק "קיום פסקי דין של גירושין", כל פסק דין של בית דין רבני בתיקי גירושין יהיה חייב לכלול תאריך ל"סידור גט" בבית הדין. אם לא יינתן גט כפי שכתוב בפסק הדין, בית הדין יחויב להתכנס בתוך 45 יום ממועד מתן פסק הדין, ולדון בהטלת מגבלות על הצד המעכב את הגט.

יאיר אטינגר מציין ב"הארץ", כי לפי הנתונים הרשמיים בישראל יש כמה מאות מסורבות גט, אבל לפי סקרים שערכו ארגונים למען זכויות נשים מספרן מגיע לאלפים. עד לקבלת החוק החדש התיר החוק לבתי הדין לנקוט סנקציות נגד סרבני גט,

כיום מוטלות סנקציות רק ב-1.5% מהמקרים שבהם הדבר אפשרי על פי החוק

החל מהגבלות על הוצאת רישיון נהיגה, דרך עיקול חשבון בנק ועד מאסר בפועל. אבל רק לעתים נדירות יושמו סעיפים אלה.

הדיינים נמנעים משימוש באפשרות להטיל סנקציות על סרבני גט, ברוב המקרים בגלל החשש מ"גט מעושה" – מצב בו הבעל מגרש את אשתו שלא מרצונו. מצב זה עלול לפסול את הגט מבחינה הלכתית. לפי מרכז רקמן באוניברסיטת בר-אילן, סנקציות מוטלות על סרבנים רק ב-1.5% מהתיקים שבהם הדבר אפשרי על פי חוק.

רבים מהדיינים מתרעמים על מה שהם רואים כ"התערבות גסה" של הכנסת באוטונומיה השיפוטית שלהם. אבל שנלר הדגיש שהתיקון הוכן בשיתוף עם בכירי הדיינים, בהם נשיא בית הדין הרבני הגדול, הרב הראשי שלמה עמאר, ומנכ"ל בתי הדין הרבניים, הרב שלמה דיכובסקי.

לידיעה ב"הארץ"



איך תוכל לפעול?