מונופול ב-300 שקל

ברבנות הראשית בוחנים אפשרות להפרטת מערך הכשרות

הרבנות הקימה ועדה שבודקת שלוש חלופות לרפורמה בהשגחת הכשרות בישראל, שאחת מהן היא הפרטה

פקחי הרבנות הראשית בודקים תעודת כשרות בדוכן בפסטיבל טעמים ברובע היהודי בירושלים. 28.03.2011. צילום: רובין סלבדורי, פלאש 90פקחי הרבנות הראשית בודקים תעודת כשרות בפסטיבל טעמים ברובע היהודי בירושלים, 2011 (צילום אילוסטרציה). צילום: רובין סלבדורי, פלאש 90

ועדה שהקימה הרבנות הראשית תבחן כמה חלופות לרפורמה בפיקוח על הכשרות בישראל. אחת החלופות שבהן תדון הוועדה, שבראש עומד רב העיר פתח תקוה, מיכה הלוי, היא הפרטת מערך הכשרות. עד לאחרונה התנגדה הרבנות הראשית להכרה בתעודות כשרות שמנפיקים גופים פרטיים.

לפני כחודשיים קיבלה עמדת הרבנות תמיכה מבג"ץ, שקבע כי עסק לא יוכל להציג עצמו בכתב ככשר, אלא אם כן ניתנה לו תעודת הסמכה מהרבנות.

הוועדה בראשות הרב הלוי תבחן חלופה שבה הרבנות הראשית לא תבצע את בדיקות הכשרות, אלא תשמש רגולטור שיפקח על פעילותם של גופים פרטיים. בחלופה אחרת, שמכונה החלופה השמרנית, מערך הכשרות הקיים יישמר, אבל יוקם תאגיד ארצי או אזורי שיעסיק את משגיחי הכשרות וישלם את שכרם. כיום משלמים את שכר משגיחי הכשרות בעלי העסקים הנתונים לפיקוחם.

לפי אחת החלופות, בבתי עסק יועסקו נאמני כשרות – עובדים שמנהלים אורח חיים דתי

בחלופה השלישית המוצעת, ימונו בבתי העסק הזקוקים לתעודת כשרות נאמני כשרות. נאמן הכשרות יהיה עובד בבית העסק, המנהל אורח חיים דתי. תקן משגיח הכשרות יבוטל. פיקוח הכשרות יהיה בידיהם של מפקחים, שכל אחד מהם ישגיח על כ-12 גופים. את העבודה המעשית יבצע הנאמן בכל בית עסק.

לפי ידיעה ב-"TheMarker", הוועדה כבר מיפתה את הבעיות העיקריות בתחום הכשרות. היא מצאה שרוב התלונות לא עסקו בעלויות הכשרות, אלא ברגולציה לא־אחידה. נציגי הארגונים העסקיים התלוננו שכל רב מקומי קובע נוהלי כשרות לעצמו, המצב המשפטי לא ברור ואין כללים שוויוניים.

במשרד האוצר ציינו לאחרונה כי המונופול של הרבנות בתחום הכשרות עולה למשק כ-300 מיליון שקל. סכום זה יכול היה להיחסך לו היתה תחרות בתחום, שהיתה מביאה להורדת מחירים ולייעול השירות.

לידיעה ב-"TheMarker"



איך תוכל לפעול?