פגיעה בשרידי החורבן

המועצה לארכיאולוגיה: הרחבה השוויונית תגרום נזק לעתיקות

במכתב לראש הממשלה ולשרת התרבות מזהירה המועצה הארכיאולוגית כי הכשרת אזור קשת רובינסון לתפילה תפגע קשות בגן הארכיאולוגי שבמקום

קשת רובינסון. צילום: ד''ר אבישי טייכר, ויקיפדיהקשת רובינסון. צילום: ד''ר אבישי טייכר, ויקיפדיה

המועצה הארכיאולוגית פנתה לראש הממשלה, שרת התרבות ורשות העתיקות בדרישה לעצור את העבודות להרחבת השטח המיועד, לפי המתווה שאישרה הממשלה, לתפילה של הזרם הרפורמי, הזרם הקונסרבטיבי ותפילה מעורבת, באזור קשת רובינסון. במכתב ששלחה אמש הזהירה המועצה הארכיאולוגית כי הכשרת האזור לתפילה תביא לפגיעה קשה באתר הגן הארכיאולוגי (קשת רובינסון).

יושב ראש המועצה, פרופ' רוני רייך, אמר: "מדובר באתר מורשת יהודית ועולמית ראשון בחשיבותו. שימור השרידים במקום הוא חובה ארכיאולוגית, ציבורית, חינוכית ותרבותית עליונה".

חברי המועצה ציינו, לפי ידיעה ב-ynet, כי הגן הארכיאולוגי של קשת רובינסון נפגע קשות לאחר החלטת בג"ץ בשנת 2003, שהורה לאפשר תפילה בשטח זה. בעקבות הפסיקה, לדבריהם, "נסגרו כל חלקו הצפוני והמערבי של הגן למבקרים".

במכתב מוסיפה המועצה הארכיאולוגית כי מיד לאחר איחוד ירושלים ב-1967 יועד השטח הידוע בכינוי קשת רובינסון לחשיפה

זה המקום היחיד שניתן לראות וניתן לגעת בשרידי החורבן שבא על עם ישראל

ולהצגה של שרידי עברה של ירושלים.

"במשך עשרות שנים חפרו כאן פרופ' בנימין מזר ואחרים, וחשפו שרידים רבי-רושם מתקופת הבית השני, בהשתמרות מדהימה בטיבה", צוין במכתב. "גולת הכותרת במקום הוא הרחוב המרוצף שהשתמר בשלמותו לאורך הכותל המערבי, ומשני צדדיו חנויות ששימשו את עולי הרגל להר הבית. על גבי הרחוב והחנויות נחשפה מפולת אבני הענק של הכותל שחרב בידי הרומאים בשנת 70 לספירה", כתב רייך.

הוא הוסיף: "אין אח ורע להשתמרות שרידים דומים בירושלים ומקומות אחרים בעולם העתיק... זה המקום היחיד שניתן לראות וניתן לגעת בשרידי החורבן שבא על עם ישראל, עליו הוא אבל וצם בכל שנה בט' באב. יש לשרידי המפולת הזאת ערך חינוכי וערך היסטורי עצום".

לידיעה ב-ynet



איך תוכל לפעול?