למה מתה המהפכה

איך יהיה צדק חברתי כשהפוליטיקאים מעניקים תקציבי ענק לחרדים?

מנהיגי המחאה החברתית לא השכילו להבין כי חלק משמעותי בחברה – החרדים – אינו זקוק לשינוי, מפני שהוא נהנה מתקציבי ענק בלי לתרום למדינה, כותב פרופ' יזהר אופלטקה ב-ynet

מאהל המחאה בתל אביב. צילום: Yoav Lerman, flickrמאהל המחאה בתל אביב. צילום: Yoav Lerman, flickr

הסיסמה "העם דורש צדק חברתי", שהובילה את המחאה בקיץ, היתה עדות לחוסר התוחלת של המאמץ להביא לשינוי יסודי של החברה בישראל. הצעירים שהובילו את המחאה, כותב פרופ' יזהר אופלטקה, סברו שהם מייצגים את העם. הם טעו, מפני ששכחו כי בישראל של היום הממלכתיות פינתה את מקומה לשבטיות עמוקה.

ראשי המחאה שכחו שחלק מהעם שדורש צדק חברתי – החרדים – נהנה מהכסף שלהם או של הוריהם, אף על פי שרובו אינו תורם למדינה. אופלטקה, מרצה בבית הספר לחינוך באוניברסיטת תל-אביב, מוסיף כי מנהיגי המחאה "לא הבינו שהפוליטיקאים מעניקים תקציבי ענק על חשבונם לאותם אלה שמתוכם אנו שומעים על רב שיצא כנגד המדינה, אדם שביזה את זכר חיילי צה"ל או הצהיר בקול רם שיום העצמאות הוא

המהפכה הבאה תגיע כאשר בניה התורמים של הארץ יבינו כי התחזקות החרדיוּת בארץ היא האיום האמיתי על אורח חייהם

יום חולין מוחלט".

לדבריו, החרדים נהנים מכספים רבים, שמאפשרים למכור דירות זולות בערים חרדיות, לממן יום לימודים ארוך לילדי החרדים ולימודים בכוללים לאבותיהם. "הכסף הזה מגיע ממי שמשלם מס הכנסה גבוה, ביטוח לאומי גבוה, ביטוח בריאות גבוה... מס ערך מוסף ועוד", הוא כותב.

חלוקה שוויונית של הכסף היתה מאפשרת לכל חלקי האוכלוסייה ליהנות ממנו – ולא רק לקבוצה אחת. כך הציבור החילוני וחלק מהציבור הדתי-הלאומי לא היה מופלה בתקציב. "המהפכה הבאה תגיע כאשר יבינו בניה ובנותיה התורמים של הארץ כי התחזקות החרדיוּת בארץ היא האיום האמיתי על אורח חייהם, סגנון חייהם, כספם ועתיד ילדיהם", טוען אופלטקה.

למאמר המלא



איך תוכל לפעול?