הפסולים והמרוויחים

מיליונים שנחסכו בעקבות פסילת אברכים ישולמו לנותרים

חדו"ש: את הכסף שנחסך בעקבות הגברת הפיקוח בישיבות יש להפנות למימון השכלה כללית ומקצועית לאברכים

כולל חרדי בקראוון במודיעין עילית 19.10.09. צילום: נתי שוחט, מודיעין עיליתכולל במודיעין עילית (למצולמים אין קשר לידיעה). צילום: נתי שוחט, פלאש 90

הגברת הפיקוח על האברכים הלומדים בכוללים, שבעקבותיה הוסרו אלפים מרשימות הזכאים לקצבאות, הותירה בתקציב עשרות מיליוני שקלים. בידיעה ב-ynet כותב ארי גלהר, כי הסכום יחולק בין האברכים שממשיכים ללמוד, וכל אחד מהם יקבל עוד עשרות שקלים מדי חודש.

על פי ההערכות, אלפי האברכים שנפסלו היו אמורים לקבל לפחות 30 מיליון שקל. מקורות המעורים בפרטים אף טוענים כי הסכום שנותר בתקציב גדול הרבה יותר.

עמותת חדו"ש דורשת להפנות את הכסף שנחסך "למימון השכלה כללית ומקצועית לאברכים, ולמסלולים של שירות חרדים בצבא. כך לא יילקח הכסף מהמגזר החרדי, אבל ישמש לבניית המשק ולמלחמה בעוני".

מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, הציע כי "היועץ המשפטי לממשלה יורה על פתיחת חקירה נגד האחראים לדיווח על אלפי תלמידים שלא היו ולא נבראו. לא ייתכן שייחשפו חשדות למרמה בהיקף של עשרות מילוני שקלים, והאשמים לא יועמדו

אורי רגב: לא ייתכן שייחשפו חשדות למרמה בהיקף של עשרות מילוני שקלים, והאשמים לא יועמדו לדין

לדין". רגב הוסיף כי "הפרשה מוכיחה כמה חשוב להעמיק את הפיקוח והביקורות על הישיבות. קיים חשש שהמדינה ממשיכה לממן עוד אלפים רבים של תלמידים פיקטיביים, ויש לבער את התופעה מן העולם".

"במקרה שאברכים מוסרים מרשימת מקבלי הקצבאות, הכסף מתחלק בין הנותרים", מסביר בכיר באיגוד הישיבות. "זה הנוהל ולכן כל הכסף שיועד לאותם אברכים שהיו רשומים והפסיק להגיע אליהם, יילך לעשרות אלפי הנותרים". הפיקוח על הישיבות והכוללים הוגבר בחודשים האחרונים, בין היתר לאחר שהתגלה כי זויפו תעודות הזהות של אברכים שלכאורה למדו בכוללים של ישיבת "'המתמידים". לפי נתוני איגוד הישיבות, ככל שגילם של האברכים עולה, מספרם מצטמצם. באיגוד רשומים כ-22 אלף אברכים בגיל 40-31, לעומת כ-35 אלף בגיל 30-21. באיגוד הסבירו, ש"רוב מוחץ של האברכים לא לומדים כל החיים, ולאחר מספר שנות לימוד יוצאים לעבוד ולפרנס את בני משפחותיהם".

לידיעה ב-ynet



איך תוכל לפעול?