כשרים אך לא מורשים

מחקר חדש: 3 מכל 4 מקוואות פועלים ללא רישיון עסק

מבין 481 מקוואות ברשויות מקומיות שונות, רק ל-122 יש רישיון עסק

מקווה טהרה. צילום: דניאל ונטורה, ויקיפדיהמקווה טהרה. צילום: דניאל ונטורה, ויקיפדיה

359 מקוואות, מתוך 481 שנסקרו במחקר שערך המכון לאסטרטגיה ציונית (כ-75%), פועלים ללא רישיון עסק. מבחינה זאת, המצב במועצות האזוריות בעייתי במיוחד. כ-85% מהמקוואות במועצות האזוריות פועלים ללא רישיון. בין המקוואות בערים, 65% פועלים ללא רישיון.

בהשוואה בין מחוזות התברר כי ל-98.7% מהמקוואות במחוז יהודה ושומרון אין רישיון עסק והמצב בירושלים אינו טוב בהרבה – ל-95.5% מהמקוואות במחוז אין רישיון עסק. במחוז תל אביב 88.4% מהמקוואות פועלים ללא רישיון עסק. הנתונים הטובים ביותר הם במחוז צפון, שם ל-49.5% מהמקוואות אין רישיון.

חוקרי המכון מציינים כי מצב הרישוי של מקוואות גרוע גם בהשוואה לאתרי רחצה. בסך הכל כ-29% מהעסקים ואתרי הרחצה ברשויות מקומיות בישראל פועלים ללא רישיון עסק. לפי המכון לאסטרטגיה ציונית, הרשויות המקומיות ממעטות לסגור מקוואות הפועלים ללא רישיון עסק, אם בשל חשש מפגיעה בציבור הטובלות ואם משום

ל-98.7% מהמקוואות במחוז יהודה ושומרון ול-95.5% מהמקוואות בירושלים אין רישיון עסק

שהרשויות עצמן נמצאות בניגוד עניינים: הרשויות המקומיות גם מפעילות את המקוואות, גם נדרשות להוציא להם רישיונות עסק והן גם האחראיות על בדיקה ואכיפה בתחום רישיונות העסק.

החוקרים מציינים שמכיוון שמשרד הבריאות והרשויות המקומיות אינם מפרסמים כל מידע על המצב התברואתי של המקוואות, לציבור אין כלל מודעות לבעיות בתחום זה.

משרד הבריאות עורך ביקורות שנתיות רק בחלק קטן מן המקוואות. לטענת אנשי המשרד, הסיבה לכך היא חוסר במשאבים. המחקר התייחס לשנת 2014 ונערך כבדיקה חוזרת, עשר שנים לאחר שמבקר המדינה בדק את סוגיית רישיון העסק של מקוואות בשמונה רשויות מקומיות. החוקרים מציינים כי בישראל פועלים כיום 761 מקוואות, שנמצאים באחריות המועצות הדתיות ומחלקות הדת ביישובים שונים.

למחקר באתר המכון לאסטרטגיה ציוניות



איך תוכל לפעול?