חסידים מתחת לקו העוני

קרית יואל של סאטמר, היישוב העני ביותר בארה"ב

50% מהתושבים מקבלים שוברים לקניית מזון, שליש נזקקים לסיוע בשכר דירה ובביטוח בריאות

קרית יואל, ארה''ב. צילום: Daniel Case, wikipediaקרית יואל, ארה''ב. צילום: Daniel Case, wikipedia

בארצות הברית יש כ-3,700 יישובים כפריים ועיירות שמספר תושביהם עולה על 10,000. העני ביותר ביניהם הוא קרית יואל, עיירה שבה יש ריכוז גדול של חסידי סאטמר. הנתונים עולים מניתוח של מפקד האוכלוסין בארה"ב. הניתוח פורסם לראשונה ב"ניו יורק טיימס" ורן דגוני מדווח עליו ב"גלובס".

קרית יואל, שבה כ-21 אלף תושבים, ממוקמת בחבל אורנג' שבמדינת ניו יורק, כ-80 ק"מ מצפון למנהטן. לפי נתוני מפקד האוכלוסין, 70% מהתושבים חיים במשקי בית שהכנסתם נופלת מקו העוני הרשמי בארה"ב. ההכנסה החציונית למשפחה (17,929 דולר) ולגולגולת (4,494 דולר) נמוכה יותר מאשר בכל מקום אחר בארה"ב. כמעט מחצית ממשקי הבית בעיירה דיווחו על הכנסה שנתית שנמוכה מ-15 אלף דולר.

כמחצית מהתושבים מקבלים מהממשל הפדרלי שוברי סעד לקניית מזון. כשליש מהם מקבלים תמיכת סעד למימון שירותים רפואיים בתוכנית מדיקייד ולמימון הוצאות שכר דירה.

רבים מתושבי קרית יואל עברו אליה בשנות ה-70 משכונת ויליאמסבורג בברוקלין, אחד ממרכזיה של חסידות סאטמר. המאפיינים הסוציו-אקונומיים שלהם זהים לאלה של תושבי מאה שערים או של שכונות חרדיות אחרות בישראל: הנשים

רק 39% מתושבי קרית יואל סיימו בית-ספר תיכון ופחות מ-5% הם בעלי תואר ראשון

נישאות צעירות ויולדות ילדים רבים. כך הגיל החציוני בעיירה (למטה מ-12) הוא הנמוך ביותר בארה"ב וגודל המשפחה הממוצעת (כמעט שש נפשות) הוא הגבוה ביותר. רוב התושבים גדלים בבתים דוברי יידיש ושליטתם באנגלית מועטה. רוב הגברים מקדישים עצמם ללימוד תורה בלבד. רק 39% מתושבי קרית יואל סיימו בית-ספר תיכון ופחות מ-5% הם בעלי תואר ראשון.

הנתונים שנכללים בסקר של מפקד האוכלוסין אינם מביאים בחשבון את המסורת הפילנתרופית של הקהילה החסידית ואת יכולתם של החסידים ליהנות מהלוואות ללא ריבית. חלק מהמשפחות גם זכאיות לתשלומי סעד, מפני שהמפרנסים בהן עובדים במוסדות קהילתיים ללא כוונת רווח כמו בתי ספר דתיים, בשכר נמוך מאוד.

למרות רמת ההכנסה הנמוכה שלהם, תושבי העיירה נהנים מהטבות כלכליות, בעיקר הודות להשפעתם הפוליטית. ה"טיימס" מציין כי בקרית יואל הוקם בית חולים מפואר ליולדות, שבו 60 מיטות, בהשקעה של 10 מיליון דולר מכספי משלמי המסים האמריקאי.

לכתבה המלאה ב"גלובס"



איך תוכל לפעול?