יהדות בצה"ל

חיילים דתיים – אל תמאיסו על החילונים את הדת

שמואל שטח, מנכ"ל תנועת נאמני תורה ועבודה, קורא לחיילים הדתיים לכבד את חבריהם החילונים

חייל מגדוד נצח יהודה בשעת תפילה 23.11.06 . צילום: אביר סולטן, פלאש 90חייל בשעת תפילה 23.11.06 (צילום אילוסטרציה). צילום: אביר סולטן, פלאש 90

גם אם התפוגגה במהירות, ההכרזה כי יאיר נווה ישמש רמטכ"ל זמני העלתה את גאוות היחידה של הציבור הדתי לגבהים חדשים, כותב שמואל שטח במאמר ב-nrg. הדיבור על נווה כמועמד לתפקיד החייל הבכיר ביותר העלה מחדש את הדיון בשאלת מקומם של החיילים הדתיים בצבא.

בשנים האחרונות תופס הציבור הדתי מקום רחב יותר ויותר ביחידות הלוחמות ובמוקדי ההשפעה בצה"ל. "בהיותי חובש כיפה סרוגה, הדבר מעורר בי גאווה, אך באותה מידה גם דאגה רבה על הצמצום ההדרגתי במספרם של החילונים", אומר שטח.

הוא מוסיף כי על רקע הסקרים האחרונים, המצביעים על תרומתם הרבה של החיילים הדתיים, יש להקפיד שהצבא יישאר מקום נוח לכולם. "צבא העם ימשיך להיות צבא חזק, רק אם תשרת בו באופן שווה כל אוכלוסיית ישראל. כל הטיה גדולה מדי לכאן או לכאן, עלולה להוביל לתוצאות מסוכנות".

שטח מספר כיצד באימון האחרון שלו במילואים, מצא

צבא העם ימשיך להיות חזק, רק אם תשרת בו באופן שווה כל האוכלוסייה. הטיה גדולה מדי לכאן או לכאן תוביל לתוצאות מסוכנות

הזדמנות לתפילת מנחה. כשהזמין את החיילים להצטרף, יותר מחצי פלוגה קמה על רגליה. החילונים הבודדים שלא קמו לתפילה בלטו במיעוטם. "מפקד הפלוגה, דתי בעצמו, פקד על המתפללים לזוז הצדה אל מחוץ לצלייה. הסברו היה ברור: אסור שקבוצה כלשהי, דתית או חילונית, תרגיש כאילו הקבוצה השנייה משתלטת עליה. מי שרוצה להתפלל או לחלופין, לבשל בכליו האישיים מזון לא כשר, יואיל נא לזוז הצדה".

כדוגמה לגישה המחמירה הוא מביא אנשי צבא דתיים, המתעקשים שאינם מסוגלים לשמוע שירת חיילת בטקס אזכרה. לדבריו, אפשר לפתור האת הבעיה בלי הפגנות. הצדקנים, לדבריו, אולי ימנעו הופעה של חיילות בטקס הבא, אבל באותה הזדמנות הם עלולים לנעוץ עוד מסמר בארון הקבורה של צבא העם. "כל חייל דתי צריך וחייב להקפיד על קיום ההלכות, אך זה צריך להיעשות שלא מתוך פלגנות, ללא יצירת גדרות מיותרים ומבלי לפגוע ברגישויות הנצרכות".

לקריאת המאמר המלא



איך תוכל לפעול?