כשרות של יום חול

חדו"ש: חשש כבד שהבית היהודי תטיל וטו על חוק הכשרות

ועדת השרים לחקיקה אישרה הצעת חוק שיזם ח"כ אלעזר שטרן, שתאפשר לבתי עסק הפועלים בשבת לקבל תעודת כשרות

חרדים קונים בשר כשר למהדרין באחד מסניפי רשת שיווק השקמה של רמי לוי. .17.09.2009 צילום: נתי שוחט, פלאש.  חרדים קונים בשר כשר למהדרין בסניף של רשת שיווק השקמה רמי לוי (צילום אילוסטרציה). צילום: נתי שוחט, פלאש 90

ועדת שרים לענייני חקיקה אישרה את הצעת החוק של ח"כ אלעזר שטרן מהתנועה, שלפיה יוכלו בתי אוכל שרוצים להמשיך לפעול בשבת לקבל תעודת כשרות מיוחדת לימי חול. הצעת החוק אמורה לעלות לקריאה טרומית כבר השבוע. לפי הצעת החוק, תעודת ההכשר תינתן לבית העסק רק בהתחשב במידת כשרותו של המזון. מי שיעבור על כך, דינו מאסר של ארבעה חודשים או שיושת עליו קנס.

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, בירך על אישור חוק הכשרות של ח"כ שטרן, שימנע מהרבנות הראשית להמשיך ולנצל את תעודות הכשרות כדי לכפות שמירת שבת. "מעודד", אמר רגב, "לראות את התמיכה בחוק הכשרות בקואליציה, אבל מוקדם מדי לשמוח. הניסיון מלמד שלמרות אישור החוק בוועדת השרים לחקיקה, סיעת הבית היהודי עלולה לטרפד כל ניסיון לקדם את החוק בכנסת, בלחץ גורמים קיצוניים בתוכה, כפי שכבר קרה כמה פעמים בעבר".

רגב ציין ש"בישראל יש אנשים רבים שמעוניינים בכשרות, אבל אינם מוכנים לכפייה של שמירת שבת. לכן איסור על התניית תעודת כשרות בשמירת שבת יהיה צעד בכיוון הנכון. עם זאת, הפתרון האמיתי הוא ביטול המונופול המשחית של הרבנות על הכשרות. יש לפתוח את השוק לארגוני כשרות פרטיים שיתחרו על אמון הציבור, בעוד המדינה תשמש רגולטור של שוק הכשרות בלבד".

ב"ישראל היום" נכתב כי לפי הנוסח הנוכחי של חוק הונאת הכשרות, "במתן תעודת הכשר יתחשב הרב בדיני הכשרות בלבד".

בישראל יש רבים שמעוניינים בכשרות, אבל אינם מוכנים לכפייה של שמירת שבת. לכן איסור על התניית תעודת כשרות בשמירת שבת יהיה צעד בכיוון הנכון

בפועל במתן תעודת כשרות נשקלים שיקולים שאינם קשורים לכשרות המזון, כמו קיום הצגות ומופעים לא צנועים בבית העסק, עריכת טקסים שלא לפי ההלכה היהודית, פתיחה של מסעדה בשבת ועוד.

בנוגע לפתיחת בתי אוכל בשבת, הצעת החוק של שטרן מפרטת סייגים הלכתיים שונים, לרבות שימוש בכלים נפרדים לימי חול ולשבתות, באופן שמאפשר לעסקים לקבל תעודת הכשר לימי החול בלבד. סייגים אלו מקובלים ברשויות מקומיות בצפון הארץ והם קיבלו אסמכתא מרבנים בכירים.

"הצעת החוק, שנסמכת על עמדתם של רבנים חשובים בציונות הדתית, תגרום להרבה יותר מסעדות להיות כשרות, ובשורה התחתונה תאפשר להציג יהדות מחברת ולא יהדות דוחה", הסביר ח"כ שטרן.

סגן שר הדתות, הרב אלי בן דהן מהבית היהודי (ששני נציגיה בוועדה התנגדו להצעה), הדגיש כי "הצעת החוק נתקבלה בכפוף לשני תנאים משמעותיים: הראשון, שעל גבי תעודת הכשרות ייכתב באופן בולט שהמקום פתוח בשבת, והשני, שהכנת האוכל צריכה להיות על פי ההלכה". לדבריו, "הבית היהודי מחכה לקבלת הנוסח המדויק של ועדת השרים לענייני חקיקה, ואז תביע עמדה".

במפלגות החרדיות מתנגדים ליוזמה. ח"כ מאיר פרוש מיהדות התורה אמר: "עם ההתקדמות הפוגענית באישור ובקידום החוק של ח"כ שטרן צריך לקוות שלא ימציאו בעתיד תעודת כשרות על בשר חזיר".

לידיעה ב"ישראל היום"



איך תוכל לפעול?