אשליית חוק הגיור

הרב לאו מציע במקום נישואין אזרחיים – שותפות דיור

המדינה צריכה למצוא פתרון שיאפשר לאזרחים שלא התגיירו להתחתן ולהיקבר באופן מכובד, אומר הרב הראשי

הרב הראשי, הרב דוד לאו. צילום: Yedidya lau, wikipediaהרב הראשי, הרב דוד לאו. צילום: Yedidya lau, wikipedia

"חברי הכנסת רוצים אולי לעזור לאנשים, אבל הם יגרמו לנזק. קם לו אלעזר שטרן ומשלה את האנשים עם חוק הגיור שלו. זה לא יתקבל על ידי הדיינים ובתי הדין ומי שמקבל אצלו תעודת גיור לא יוכל להירשם בשום מקום, אז הוא השלה את הגרים במקום לתת להם פתרון", אמר הרב הראשי, דוד לאו, בראיון ל"הארץ" ערב החג. "כששטרן היה אצלי אמרתי להרחיב את מעגל המתגיירים, אדרבה, אבל הכל תחת בקרה של מינהל הגיור ונשיא בית הדין הרבני הגדול. לתת לרב עיר לגייר זה כמו לתת לרוקח לנתח רק כי יש לחץ בבתי החולים".

הרב הראשי לישראל סבור כי ניתן להקל את בעיית הגיור בעזרת "בירור יהדות", שיסייע לחלק מהעולים להוכיח את יהדותם בלי שיזדקקו לתהליך גיור. הלקח ממשבר הגיור, סבור לאו, הוא שיש לשנות את חוק השבות. לדבריו, החוק צריך למנוע מצב שמאפשר לאדם שאחד מסביו היה יהודי לקבל אזרחות בישראל.

ישראל צריכה להחליט אם היא הולכת להיות מדינת סעד של העולם השלישי, שמעלה כל מי שיש לו איזושהי זיקה ליהדות, או שהיא מעלה רק יהודים

"חוק השבות במתכונתו הנוכחית הוא בעייתי", אומר הרב לאו. "יוסי ביילין כבר אמר את זה, כשר דתות הוא קרא לבטל אותו. מדינת ישראל צריכה להחליט לעצמה אם היא הולכת להיות מדינת סעד של העולם השלישי, שמעלה כל מי שיש לו איזושהי זיקה ליהדות, או שהיא מעלה רק יהודים... אולי באמת אנחנו לא יכולים לספק פה מקום לכל מי שירצה, גם אם יש לו קשר דור שלישי. לדוגמה, בגלל סבא אחד שבכלל קבור בגרמניה, 78 נפשות – אשתו, ילדים ונכדים קיבלו כולם סל קליטה ואת כל הזכויות".

הרב לאו אומר גם, כי המדינה צריכה למצוא פתרון לאזרחים שנחשבים חסרי דת, כדי לאפשר להם להתחתן או להיקבר ככל אזרח אחר. "נישואים אזרחיים? המלה נישואים בעיני יש בה קדושה, כי זה כדת משה וישראל. תקרא לזה בביטויים 'שותפות דיור' אם הם מנהלים משק בית משותף, תיתן להם זכויות דיור וזכויות סוציאליות כמו שמדינה צריכה לתת. הם זכאים לזה".

לכתבה ב"הארץ"



איך תוכל לפעול?