מדיניות קשוחה

משרד הפנים מעכב בחודשים רישום של אמהות לסביות

לפי כתבה ב"הארץ", משרד הפנים אינו מכבד צווים של בתי משפט ומערים קשיים על רישום של בת הזוג שלא ילדה כאם

עירא הדר. צילום: Ornahadar, wikipediaעירא הדר. צילום: Ornahadar, wikipedia

לשרה ויעל הס, בנות זוג ואמהות לבן, נולדה בקיץ האחרון בת. במסגרת ההליך להכרה בשתיהן כאמהות לילדה הן פנו לבית משפט. באוקטובר 2017 נתן בית המשפט צו המורה להכיר גם בשרה, האם הלא ביולוגית, כהורה של הילדה.

האמהות הגישו את הצו למשרד הפנים במודיעין, כדי להסדיר את הרישום במסמכים. אחרי כמה חודשים שבהם לא קיבלו כל תשובה הן חידשו את פנייתן ונמסר להן שהעניין בטיפול. זמן לא רב אחר כך התקשר לשרה מאיר אמסלם, ראש הגנזך בלשכה לרישום האוכלוסין. אמסלם, האדם היחיד במערכת המטפל ברישום מסוג זה, אמר לה שמכיוון שחלפו יותר מ–90 יום מהלידה ועד להגשת הבקשה הוא לא יכול לרשום אותה כאמה של הבת.

לפי כתבה שפורסמה ב"הארץ", המקרה הזה משקף הקשחה של המדיניות שנוקט משרד הפנים בנוגע לרישום אמהות לסביות. רשות האוכלוסין מתעלמת מפסיקות של בתי משפט, מעכבת את רישום האם הלא ביולוגית ומונעת ממנה הכרה כאמו של הילד.

בדיון שעסק במדיניות של רשות האוכלוסין לגבי אמהות לסביות, שנערך לאחרונה בוועדה לקידום מעמד האשה בכנסת, הודתה נציגת משרד הפנים כי הפקידים אינם מקבלים בהכרח את הכרעותיו של בית המשפט. במקרים רבים מתעוררת תחושה שמשרד הפנים, באמצעות מאיר אמסלם, רואה בעצמו ערכאה לצד בית המשפט.

"הוא אמר לי שזה חייב להישאר תהליך שרק הוא מבצע, כי הוא זה שבודק שבית המשפט לא עשה טעויות ולא נתן איזה צו

עו"ד עירא הדר: המדינה מסרבת לתת צווי הורות, אם האמהות לא הגישו את הבקשה לבית המשפט בחופשת הלידה, והן נשלחות לעבור את המסכת המפרכת של הליך אימוץ

בחוסר סמכות", מספרת עו"ד שרון סיראי על תגובתו של אמסלם לפנייתה בעקבות ריבוי תלונות על העיכובים ברישום.

לטענת העוסקים בנושא, מגמת ההקשחה אינה באה לביטוי רק בתחום הרישום. עירא הדר, אחת מעורכות הדין הבולטות בתחום, אומרת שמגמה זו ניכרת גם בעמדה שמציגים נציגי המדינה בבתי המשפט. למשל, המדינה מסרבת לתת צווי הורות אם האמהות לא מיהרו והגישו את הבקשה לבית המשפט בחופשת הלידה, והן נשלחות לעבור את המסכת הארוכה והמפרכת של הליך אימוץ. זה מנוגד לפסיקת בג"ץ משנת 2016, שם נקבע כי חובת המדינה לאפשר הליך מהיר ויעיל ככל הניתן להכרה בהורות להט"בית".

ממשרד המשפטים נמסר: "הטענות ייבדקו. באשר לטענת עו"ד הדר, אין מדובר בהקשחת העמדה כי אם בעמידה על העקרונות שהותוו זה כבר ויש לוודא כי קיימת אחידות ביישומם. באחרונה ביקש היועץ המשפטי לממשלה שיוקם צוות מקצועי בין־משרדי לבחינה של התנאים למתן צו הורות פסיקתי, לאור השיקולים השונים ובכללם טובת הילד והתא המשפחתי. צוות זה יגיש את המלצותיו לדרג קובעי המדיניות במשרדים הרלוונטיים בתוך פרק זמן מוגדר".

ברשות האוכלוסין אמרו בתגובה: "הרישום של כל צווי האימוץ וצווי ההורות נערך בגנזך ולא בלשכות רשות האוכלוסין. כל בקשה, כמו בקשות אחרות, נבחנת באופן פרטני ומטופלת. לפיכך, הקביעה או הרמיזה כי איננו מכבדים פסקי דין היא משוללת כל יסוד".

לכתבה ב"הארץ"



איך תוכל לפעול?