היתרון החרדי

קרית היובל: 21 גנים חרדיים, רק 16 גנים ממלכתיים

לפי חוברת הרשמה לגני הילדים שהפיצה עיריית ירושלים, הגידול בגנים החרדיים בשכונה כפול מהגידול במספר הגנים החילוניים

הפגנה למען ירושלים חופשית בכיכר ספרא, 13.06.2009. צילום: אביר סולטן, פלאש 90הפגנה למען ירושלים חופשית בכיכר ספרא, יוני 2009. צילום: אביר סולטן, פלאש 90

בשנת הלימודים הבאה יהיו בשכונת קרית היובל בירושלים 21 גני ילדים של מערכת החינוך החרדית, לעומת 16 גנים בלבד של החינוך הממלכתי והממלכתי-הדתי. כך עולה מחוברת הרשמה לגנים העירוניים שהפיצה עיריית ירושלים בשבוע שעבר. בשנת הלימודים הנוכחית יש רוב של גנים חרדיים בשכונה: 17 גנים חרדיים לעומת 14 גנים ממלכתיים וממלכתיים-דתיים.

בכתבה ב-nrg נכתב כי לא רק שבקרית היובל יש יותר ילדי גן חרדים מחילונים ודתיים, אלא שהגידול במספר הגנים החרדיים כפול מהגידול במספר הגנים הממלכתיים. לפי נתונים של העירייה, 36% מילדי קרית היובל למדו בשנה שעברה בגנים של המגזר החרדי. אחוז ילדי השכונה שלמדו אשתקד בבתי ספר חרדיים היה 14%.

"בקרב החרדים יש הרבה זוגות צעירים, והם מולידים הרבה ילדים. לכן המגמה מתחילה כבר בגילי הגן. בעקבות הצעירים החרדים שחיים בשכונות יגיעו עוד חבר'ה חרדים צעירים, שגם להם יש ילדים קטנים, וכך המגמה תימשך", הסביר לפני כשנה פרופ' עמירם גונן, מומחה לחרדים ולדמוגרפיה מהאוניברסיטה העברית.

"באופן כללי, מדובר על מגמה מאוד לא חיובית", אומר פרופ' דני מנדלר, מראשי המאבק החילוני בשכונה. "אנחנו הופכים להיות, בין אם אנו רוצים ובין אם לאו, שכונה שמאבדת את האופי החילוני שלה". מנדלר מפנה אצבע מאשימה לא רק אל החרדים, אלא גם לעירייה ובעיקר לראש העירייה, ניר ברקת. "אני מאמין שמדובר בבעיה עקרונית, עד כמה חשוב לעירייה לשמור על אופיה

שחר אילן: הציבור החילוני זכאי, בדיוק כמו הציבור החרדי, להגנה על אורח חייו בשכונות שבהן הוא מתגורר

החילוני של השכונה. אם זו המטרה של ניר ברקת, כפי שהוא הצהיר כמה פעמים, זו בוודאי לא הדרך להשיג אותה", אומר מנדלר.

"הציבור החילוני זכאי, בדיוק כמו הציבור החרדי, להגנה על אורח חייו בשכונות שבהן הוא מתגורר. בייחוד כשידוע שהתחרדות של שכונה מובילה למאבקי דת קשים, למתחים, לאלימות ולהדרה של התושבים החילונים מהשכונה", אומר שחר אילן, סמנכ"ל חדו"ש. "קרית היובל היא אחת השכונות החילוניות החשובות בירושלים, ותפקידה של העירייה למנוע את ההתחרדות שלה, כדי להבטיח שחילונים יוכלו להמשיך להתגורר בבירה".

"קרית היובל היא ככל שכונה אחרת בירושלים", אומר מנגד יהודה ארנד, יועצו של סגן ראש העירייה ומחזיק תיק החינוך, החרדי יצחק פינדרוס. "...גן הוא צורך חיוני לכל ילד וילד, בין אם הוא חילוני ובין אם הוא חרדי. אין זה משנה אם מדובר על קרית היובל או על מאה שערים, זה ממש לא רלוונטי. כשילד מגיע לגיל שלוש חל עליו חוק חינוך חובה, המחייב לשלוח אותו לגן".

מהעירייה נמסר בתגובה: "...הנתונים שהוצגו בכתבה אינם נכונים. כל 16 הגנים הממלכתיים והממלכתיים-דתיים בקרית היובל הם גנים המשרתים את האוכלוסייה הממלכתית והממלכתית-דתית שגרה בקרית היובל. לעומת זאת, 21 כיתות הגן שמוזכרות בכתבה אמנם כתובות בחוברת תחת הכותרת 'קרית היובל', אולם מרביתן לא נמצאות בשכונה".

לכתבה ב-nrg



איך תוכל לפעול?