מחיר התעודה

זמן השהייה של המשגיח במסעדה: שתי דקות

תחקיר בחדשות 2 הציג תיעוד של ביקורי המשגיח במסעדה באזור המרכז, שלא היו יסודיים יתר על המידה

כשרות למהדרין, רחובות. צילום: zeevveez, flickrשלט כשרות למהדרין במסעדה ברחובות (צילום אילוסטרציה). צילום: zeevveez, flickr

כמה זמן נמשך ביקור של משגיח כשרות במסעדה שנתונה לפיקוחו? לפי תחקיר ששודר בחדשות 2, לפעמים בדיקת הכשרות אינה אורכת הרבה יותר מדקה. מצלמת אבטחה שמותקנת במסעדה במרכז הארץ תיעדה את ביקוריו של משגיח הכשרות בה. ביקור אחד נמשך 36 שניות, ביקור אחר 30 שניות. במקרה אחר היה המשגיח 25 שניות במטבח, ואחר כך עיין בעיתון הבוקר והמשיך למסעדה סמוכה ולעוד כמה בתי עסק ברחוב.

נציג המכללה להכשרת משגיחים אמר לחדשות 2: "1,000 שקלים כל מסעדה כפול שלוש זה 3,000 שקלים ואתה עובד שש שעות ביום. השאר, תלמד תורה, תישן, תהיה עם אשתך והילדים".

את שכרם של המשגיחים משלמים בעלי המסעדות ובתי הקפה – ולא הרבנות. בעלת מסעדה בירושלים ציינה כי השכר כולל את כל התנאים הסוציאליים – ביטוח חיים, ביטוח לאומי "וכל מיני אקסטרות. הוא לא עשה כלום". מצב זה הביא לכך שבחודשים האחרונים החזירו 14 בתי עסק בירושלים את תעודת הכשרות לרבנות. המסעדות ובתי הקפה הללו ממשיכים להגיש מזון כשר, אבל בלי תעודה מהרבנות.

מעבר לשכרם של משגיחי הכשרות, סיבה נוספת להחלטה להפסיק להסתמך על תעודות הכשרות של הרבנות היא שבעלי

באחד המקרים היה המשגיח 25 שניות במטבח, ואחר כך עיין בעיתון והמשיך למסעדה סמוכה ולעוד כמה בתי עסק ברחוב

המסעדות מחויבים לרכוש ירקות אך ורק מתוצרת "מהדרין", שלכאורה נקייה מחרקים. מחירם של מוצרים אלה גבוה בהרבה ממחירם של ירקות שאינם "מהדרין". המחיר עשוי להיות פי ארבעה יותר.

לא פעם הרבנות מחייבת את בעלי המסעדות לקנות ירקות מהדרין ממשווק מסוים – אף על פי שבשוק יש קרוב ל-20 משווקים של ירקות כאלה. בגלל הדרישות האלה החליטה אביגיל אהרון, מסעדנית מטבריה, להחזיר את תעודת הכשרות מהרבנות. "כתבתי על השלט שמוצג בכניסה שיש לי 'הכשר מטעמי מצפון'", סיפרה אהרון. "למחרת הגיעו לכאן שיירת של רבנים מירושלים ואיימו עלי בקנסות אם אשתמש בשורש של המלה כש"ר בכל הטיה שלה".

מהרבנות הראשית לישראל נמסר בתגובה כי הסיבה שהמשגיחים מועסקים על ידי בתי העסק היא קיצוץ בתקנים. "הרבנות רואה בחומרה מקרים כמו אלו שתוארו בכתבה של אי הופעת משגיחים, מפקחת על כך ומבקשת מבעלי מסעדות להתלונן. הסיבה להפניה למשווקים מסוימים הנהוגה רק בירקות – היא בשל פיקוח ובקרה".

מהמכון להכשרת משגיחים נמסר כי הם אינם עוסקים בהשמה או בתנאי המשגיחים. כל מי שהתיימר בשם המכון להתייחס לכך עשה זאת על דעת עצמו ולא משקף את דעת המכון.

לידיעה בחדשות 2



איך תוכל לפעול?