תקציב ללא פיקוח

החינוך העצמאי: לאן נעלמו 1.2 מיליארד שקל

רשת החינוך החרדית הגדולה ביותר מסרבת לכל פיקוח או בקרה מטעם משרד האוצר או משרד החינוך, למרות המימון הרב שהיא מקבלת מקופת המדינה

תלמידים בתלמוד התורה פועלי מנחם בביתר עילית. צילום: מנדי הכטמן, פלאש 90תלמידים בתלמוד התורה פועלי מנחם בביתר עילית (צילום אילוסטרציה). צילום: מנדי הכטמן, פלאש 90

החינוך העצמאי, רשת החינוך החרדית הגדולה בישראל, מקבלת 1.2 מיליארד שקל בשנה מתקציב המדינה. למרות זאת יו"ר ועדת הכספים, משה גפני מיהדות התורה – שהרשת קשורה אליה – מכריז כי היא לא תהיה נתונה לפיקוח של משרד החינוך.

בשיחה עם "TheMarker" גפני מבהיר, למשל, שבתי הספר של החינוך העצמאי לא ישתתפו במבחני המיצ"ב. "לא נאפשר שום הליך שמשרד החינוך מעורב בו", אומר גפני. "העצמאות החינוכית היא שלנו – אנחנו נקבע, ולא משרד החינוך. את זה קבענו עוד בימי בן־גוריון, שהבטיח את העצמאות החינוכית שלנו".

גם הפיקוח של משרד האוצר על הרשת הוא מזערי. ברשת אמנם עובד חשב מטעם משרד האוצר, אבל בלי עובדים שמסייעים לו ובלי ביקורת של משרד החינוך יכולתו לפקח על הנעשה ברשת מוגבלת מאוד. 1.2 מיליארד שקל מועברים לחינוך העצמאי, אך איש אינו מפקח על מה שנעשה בכסף.

במעיין החינוך התורני, רשת החינוך של ש"ס, נערכה לפני שלוש שנים ביקורת עומק של אגף החשב הכללי במשרד האוצר. בביקורת התגלו חריגות משמעותיות. בין השאר נמצא כי 20 מבתי הספר של מעיין החינוך התורני פועלים באופן לא חוקי,

לפי נתוני המועצה להשכלה גבוהה, רק 10% מהמורים החרדים הם אקדמאים

שבכיתה ממוצעת ברשת לומדים שמונה ילדים, בעוד התקן של משרד החינוך דורש 20 ילדים בכיתה, כי שני בתי ספר שלה המשיכו לפעול אף שהוצא להם צו סגירה בטיחותי, שהיו בה עובדים שקיבלו מענקי פרישה אבל המשיכו לעבוד וכי חלק מעובדיה קיבלו שכר אבל לא עבדו. בחינוך העצמאי מעולם לא נערכה ביקורת כזאת.

דוברת משרד האוצר מסרה כי שיתוף הפעולה של רשת החינוך העצמאי עם ביקורת של אגף החשב הכללי השתפר, ושני פרקים של הביקורת כבר הסתיימו.

ממשרד החינוך, שהתבקש לתאר באיזה אופן הוא מפקח על לימודי הליבה ברשתות החרדיות, נמסר ש-65% מבתי הספר לבנים ברשת החינוך העצמאי ו-93% מבתי הספר לבנים ברשת מעיין החינוך התורני מלמדים ליבה מלאה, כי כל בתי הספר החרדיים נמצאים תחת פיקוח וכל המורים החרדים מלמדים מקצועות ליבה.

אבל רשת החינוך העצמאי מסרבת אידיאולוגית לאפשר למפקחים להיכנס בשעריה ואין עליה בקרה של חשב. נוסף על כך, יש מחסור עצום במורים חרדים המסוגלים ללמד ליבה. משרד החינוך קיבל תקציב נוסף ממשרד האוצר כדי להכשיר 700 מורים חרדים ללימודי ליבה.

לפי נתוני המועצה להשכלה גבוהה, רק 10% מהמורים החרדים הם אקדמאים ורק במערכת החינוך החרדית היסודית חסרים 17 אלף מורים בעלי השכלה מתאימה.

לידיעה ב"TheMarker"



איך תוכל לפעול?