מונופול מושחת

81% תומכים בביטול המונופול של הרבנות, 63% שומרים כשרות

סקר מכון סמית לחדו"ש לקראת הדיון בבג"ץ על מונופול הכשרות: רוב הציבור תומך במתן תעודות כשרות גם למסעדות הפתוחות בשבת, בניגוד לעמדת הרבנות

פקחי הרבנות הראשית בודקים תעודת כשרות בדוכן בפסטיבל טעמים ברובע היהודי בירושלים. 28.03.2011. צילום: רובין סלבדורי, פלאש 90פקחי הרבנות הראשית בודקים תעודת כשרות בפסטיבל טעמים בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: רובין סלבדורי, פלאש 90

63% מהציבור היהודי בישראל שומרים כשרות ברמה זו או אחרת. מתוכם, 48% שומרים גם בבית וגם בחוץ, 13% רק בבית ופחות בחוץ ו-2% בעיקר בחוץ ולא בבית. 37% לא שומרים כשרות. כך עולה מסקר שערך מכון סמית לעמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון. הסקר נערך בתחילת דצמבר 2016 בקרב 500 איש, שהם כמדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל. ממצאים דומים באשר להיקף שמירת הכשרות בציבור היהודי בישראל התבררו גם בסקר של מכון פיו, אשר התפרסם בשנה שעברה.

הסקר פורסם היום על ידי חדו"ש לקראת הדיון שיתקיים מחר (יום שלישי) בבג"ץ, בעתירה נגד מונופול תעודות הכשרות של הרבנות הראשית. מסקרי חדו"ש מתברר כי אף שבאוכלוסייה היהודית יש ביקוש נרחב למזון כשר, רוב הציבור מתנגד להשארת המונופול על הכשרות בידי הרבנות הראשית. כמו כן מגלה הסקר כי רוב הציבור תומך בהפרדת כשרות המזון מנושאים אחרים שהרבנות מציגה כתנאי, דוגמת הסירוב לתת תעודות כשרות למסעדות הפתוחות בשבת, גם אם הן עומדות בתנאים ההלכתיים להבטחת כשרות המזון במשך השבוע.

האם את/ה שומר/ת כשרות?

  סה"כ חרדי דתי מסורתי קרוב לדת מסורתי לא כל כך קרוב לדת חילוני
כן, רק בבית ופחות בחוץ 13% 0% 0% 10% 32% 14%
כן, בעיקר בחוץ ולא בבית 2% 0% 0% 2% 2% 3%
כן, בעיקר בחוץ ולא בביתכן, שומר/ת כשרות גם בבית וגם בחוץ 48% 100% 100% 86% 52% 10%
לא שומר/ת כשרות 37% 0% 0% 2% 14% 73%

על פי מדד הדת והמדינה האחרון של חדו"ש, שהתפרסם בערב ראש השנה ובוצע על ידי מכון סמית, ניכר כי התמיכה בביטול המונופול של הרבנות הראשית הולכת והופכת להסכמה חברתית רחבה: 81% מהציבור היהודי בעד פתיחת שוק הכשרות לתחרות ורק 18% תומכים בשמירת המונופול של הרבנות הראשית. מתוך התומכים בביטול המונופול, 52% בעד פתיחת השוק "לתחרות של כל גורם מקצועי מכל זרם ביהדות, כאשר המדינה תשמש כמפקחת" ו-29% בעד פתיחת השוק רק לגורמים אורתודוקסיים. עוד תוצאה המלמדת עד כמה הרבנות אינה מייצגת עוד אפילו את ציבור שומרי המצוות בישראל: בין הדתיים 60% בעד פתיחת שוק הכשרות וביטול המונופול. אפילו בקרב החרד"לים 41% בעד ביטול מונופול הכשרות של הרבנות הראשית. גם בקרב מצביעי מפלגות הקואליציה החילוניות יש רוב ניכר לתומכים בביטול המונופול של הרבנות הראשית: 81% ממצביעי הליכוד, 94% ממצביעי כולנו, 68% ממצביעי הבית היהודי, 88% ממצביעי ישראל ביתנו.

מנכ"ל חדו"ש, הרב רגב: בג"ץ שוב נאלץ להתמודד עם הפירות הבאושים של הפוליטיקה הישראלית, אשר שבה ונכנעת לתכתיבי המפלגות הדתיות

הסקר שערכה עמותת חדו"ש בדצמבר האחרון מחזק את ההתנגדות למדיניותה של הרבנות הראשית בנושאי כשרות ואת הדרישה ליתר פתיחות והקלה. בעקבות הצעתו של ח"כ אלעזר שטרן ודרישות שהועלו בעבר בדקה חדו"ש את תגובת הציבור היהודי לאפשרות כי יינתנו תעודות כשרות לימי חול גם למסעדות הפתוחות בשבת, אשר יקיימו את דרישות ההלכה בעניין כשרות המזון: 55% מהציבור היהודי בישראל בעד מתן כשרות לבתי אוכל הפתוחים בשבת. מתוכם 78% מהמסורתיים ו-60% מהאוכלוסייה הלא חרדית. תמכו בכך 70% ממצביעי הליכוד, 69% ממצביעי כולנו ו-68% ממצביעי יש עתיד, ואף 46% ממצביעי הבית היהודי. השאלה היתה, "האם את/ה תומך/ת או מתנגד/ת להצעת חוק לפיה בין השאר, תידרש הרבנות להוציא תעודת כשרות 'לימי חול' גם לבתי אוכל שבהשגחתה שפתוחים בשבת, בתנאי שיחזיקו במערכות כלים נפרדות לשבת ולימי חול?"

מעניינת במיוחד התמיכה הרחבה בקרב הציבור המסורתי ואלה שיש להם זיקה לכשרות: 78% מהמגדירים את עצמם "מסורתי קרוב לדת" ו-79% מאלה המגדירים את עצמם "מסורתי לא כל כך קרוב לדת" תומכים בכך, וכן 65% מאלה השומרים כשרות בבית או מחוץ לבית. ההתנגדות העיקרית, מדרך הטבע, היא בקרב החרדים (83%) והדתיים (66%).

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אומר: "בג"ץ שב ומוצא עצמו נאלץ להתמודד עם הפירות הבאושים של הפוליטיקה הישראלית, אשר שבה ונכנעת לתכתיבי המפלגות הדתיות, בניגוד לרצונו של רוב הציבור בישראל. חבל שמחדלי הפוליטיקאים גורמים לבג"ץ להיכנס לזירה שאינה מועילה לו או לדמוקרטיה הישראלית, אך אין מנוס ממנה לנוכח הציניות של הפוליטיקה הממשלתית, המזלזלת ברצון הציבור ובזכויותיו. המאבק על הכשרות הוא משמעותי במיוחד במאבק לקידום חופש הדת והשוויון בישראל, שכן הוא ממחיש עד כמה גוברת התמיכה בערכי יסוד אלה גם בקרב הציבור הדתי והמסורתי, אשר מבינים שהמונופול של הרבנות הראשית רע למדינת ישראל, מושחת, פוגע ביהדות וגורם נזק עצום לקופה הציבורית".

לידיעה בוואלה



איך תוכל לפעול?