תורה לכל תלמיד

תקציב משרד החינוך למטרות דת: 4 מיליארד שקל

מאות עמותות המעבירות שיעורים לחיזוק התודעה היהודית, 1.2 מיליארד שקל לישיבות, 100 מיליון שקל לתרבות יהודית – כך מקדם משרד החינוך את לימודי היהדות והדת

תלמידי בית ספר חרדי בביתר עילית משחקים על גג המוסד 22.03.10. צילום: נתי שוחט, פלאש 90תלמידי בית ספר חרדי בביתר עילית משחקים על גג המוסד (צילום אילוסטרציה). צילום: נתי שוחט, פלאש 90

במערכת החינוך פועלות מאות עמותות דתיות, שעיקר פעילותן הוא שיעורים ל"חיזוק הזהות היהודית" בבתי הספר החילוניים והדתיים. משרד החינוך מתקצב עמותות אלה במאות מיליוני שקלים בשנה. לימודי הדת והיהדות ממומנים באופן מלא על ידי משרד החינוך, ועל כן הם מוצעים בחינם. אבל תוכני העשרה אחרים דורשים השתתפות תקציבית של בתי הספר או של ההורים, ולכן הם יקרים יותר.

זאת אחת הסיבות לכך שבתי הספר בישראל מוצפים בשנים האחרונות בלימודי דת. חוק חינוך ממלכתי מ-1953 קובע שכל תלמידי ישראל צריכים ללמוד על תורת ישראל ועל המורשת והמסורת היהודית, ומשרד החינוך משקיע מאמצים גדולים כדי ליישם את הסעיף הזה בחוק. סעיפים אחרים, כמו הנחלת ערכי כבוד לזכויות אדם, חירויות יסוד, חתירה לשלום, פיתוח חשיבה ביקורתית או הכרת ההיסטוריה הערבית, נהנים מהשקעה קטנה בהרבה.

בבדיקה של "TheMarker" התברר שהתקציב שמערת החינוך מפנה למטרות דת הוא כ-4 מיליארד שקל בשנה. החינוך החרדי

משרד החינוך משקיע 60 מיליון שקל בשיעורי תורה בחינוך הלא פורמלי

קיבל הכרה עצמאית כבר עם חקיקת החוק, ומאז גדל כוחו. מדי שנה הממשלה מעבירה כמיליארד שקל לישיבות מתקציב משרד החינוך. השנה, בעקבות ההסכמים הקואליציוניים, תקציב הישיבות עלה והוא מסתכם בכ-1.2 מיליארד שקל.

משרד החינוך מתקצב השנה לימודי תרבות יהודית ב-100 מיליון שקל. המשרד תיקצב מדרשות ליהדות בכ-14.5 מיליון שקל ב-2016, והוא משקיע 60 מיליון שקל בשיעורי תורה בחינוך הלא פורמלי. התוספת התקציבית לתלמידים דתיים וללימודי הדת בבתי הספר החילוניים מסתכמת השנה בכ-670 מיליון שקל.

בשנים האחרונות נראה כי גם התכנים במערכת החינוך מותאמים להשפעה הדתית והפוליטית עליה. למשל, לפני כשלוש שנים הוחלט כי פרקים העוסקים ברבייה של בני אדם ובאמצעי מניעה ומחלות מין יוסרו מספרי לימוד לחטיבת הביניים בזרם הממלכתי-הדתי.

לידיעה ב"TheMarker"



איך תוכל לפעול?