הבלוג של אורי רגב

שינוי מבורך

מועצות דתיות הן עדיין מעוז גברי מובהק

אמנם היועץ המשפטי לממשלה קיבל החלטה כי לפחות 30% מהמועסקים במועצות דתיות יהיו נשים, אבל המציאות מוכיחה כי ב-85% מהמועצות שמונו יש רק אשה אחת

הרב אלי בן דהן, הבית היהודי 06012013. צילום יונתן סינדל פלאש 90.jpgהרב אלי בן דהן, הבית היהודי. התחייב לפעול למינוי אשה אחת לפחות בכל מועצה דתית. צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הורה למשרד הדתות לפעול כך שמספר הנשים המועסקות במועצות הדתיות יעמוד על לפחות 30%. לאחר שנים שבהן פעלנו בחדו"ש (חופש, דת ושוויון) מול רשויות המדינה לייצוג הולם של נשים במועצות הדתיות, הגיע צעד מהפכני וחשוב זה. ב-40 השנים הראשונות למדינה לא נבחרה אף אשה למועצה הדתית. האשה הראשונה בתפקיד היתה לאה שקדיאל, שנבחרה ב-1986 למועצה הדתית בירוחם. שר הדתות אז, זבולון המר ז"ל מהמפד"ל, סירב לאשר את המינוי, אך ב-1988 קבע בג"ץ שאין להפלות נשים בבחירת ההרכבים ושקדיאל הפכה לאשה הראשונה שמכהנת במועצה דתית.

אלא שתחקיר שערכה חדו"ש ב-2011 העלה שיותר מ-20 שנה לאחר בג"ץ שקדיאל, רק כ-5 אחוזים מחברי המועצות הדתיות הם נשים. מאבקי דת מנומקים לעתים קרובות בטענות הלכתיות. אך במקרה זה אין מחלוקת שאין כל מניעה הלכתית למינוי נשים למועצות דתיות. בניגוד לתפקידי רבנים ודיינים שפוסקים בענייני הלכה, מדובר במוסד מינהלי במדינה שבה נשים עמדו כבר בראש כל שלוש הרשויות. בתגובה לפניית חדו"ש אף הביע השר לשירותי דת אז, יצחק כהן מש"ס, תמיכה בשילוב נשים בהרכבים וציין שזו היתה גם עמדתו של מנהיג ש"ס המנוח, הרב עובדיה יוסף.

לאחר הבחירות לרשויות המקומיות ב-2013 פנתה חדו"ש לסגן השר לשירותי דת אז, הרב אלי בן דהן, ודרשה ממנו להקפיד על מינוי נשים למועצות דתיות בהיקף ראוי. בן דהן התחייב שיפעל למינוי אשה אחת לפחות בכל מועצה דתית ואף עיגן זאת בחוזר

הדרישה למנות נשים לתפקידי ממונות על מועצות דתיות שאין בהן הרכב חשובה לא פחות מהדרישה לשלב נשים בהרכבי המועצות

מנכ"ל. זה אמנם הרבה פחות מהרצוי, אבל בהחלט שיפור לעומת המצב הקודם. עם זאת, נוצרה התייחסות לתקנה כאל חובה פורמלית שיש לסמן לידה וי ולא כאל הליך מהותי לשילוב נשים, שמחייב שוויון במספר ומינוי נשים בכירות. אמנם היתה התקדמות משמעותית ואכן מונו בקדנציה האחרונה 49 חברות מועצה (שיא של נשים המכהנות במועצות דתיות), אולם לצערנו עדיין ב-85% מהמועצות שמונו יש רק אשה אחת והשר לשירותי דת לא מינה אף יושבת ראש.

כאמור, בעקבות הנחיית היועץ המשפטי יחול בזמן הקרוב שינוי מבורך ונשים שיכהנו במועצות לא יהיו לבד מול ממסד גברי. כתוצאה מהשינוי בהרכב הכוחות, נשים יוכלו להיבחר לתפקיד יושבת ראש המועצה ולתפקידים בכירים נוספים. אבל שאלה נוספת שצריכה להיות על הפרק, שלא ניתן לה מענה בהנחיותיו של היועץ המשפטי לממשלה, נוגע לתפקיד הממונה במועצה הדתית:

בעשרות יישובים פועלים זה שנים רבות ממונים, שתפקידם למלא את מקומה של מועצה דתית עד שזו תיבחר. לפי הפרשנות המשפטית לחוק אין סמכות להחליף ממונים אלה. מצב זה אינו רק בלתי סביר כשלעצמו, אלא שהוא מהווה עתה נימוק לאי מינוי נשים לתפקידי ממונה במועצות דתיות. כך שעם כל הסיפוק בעינינו על הנחייתו של היועץ המשפטי, הדרישה למנות נשים לתפקידי ממונות על מועצות דתיות שאין בהן הרכב חשובה לא פחות מהדרישה לשלב נשים בהרכבי המועצות.

המאבק שלנו יימשך עד שכל התפקידים במועצות הדתיות, כולל תפקידי יושבות ראש, ממונות וחשבות, יהיו פתוחים בפני נשים. אנחנו נעקוב ונוודא שבכל הרכב חדש ההחלטה תיושם, כמו שעקבנו בשבע השנים האחרונות בדרך להישג החשוב.

המאמר פורסם לראשונה באתר אונלייף



איך תוכל לפעול?