חבלה ביציאה לעבודה

חדו"ש: ביטול חובת לימודי הליבה יבטיח שגם הדור החרדי הבא יהיה עני

הממשלה וועדת השרים לחקיקה אישרו הצעת חוק המבטלת את חובת לימודי הליבה במוסדות הפטור החרדיים

מנכ''ל רשת החינוך של ש''ס מעיין החינוך התורני, חיים ביטון, בביקור בתלמוד תורה בחולון. 17022016 צילום: יעקב כהן, פלאש 90מנכ''ל רשת החינוך של ש''ס, חיים ביטון, בביקור בתלמוד תורה בחולון (צילום אילוסטרציה). צילום: יעקב כהן, פלאש 90

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום את ביטול חובת לימודי הליבה במוסדות החרדיים המתוקצבים. קודם לכן אישרה מליאת הממשלה הצעת חוק לביטול חובת לימודי הליבה. לפי הצעת החוק, שניסח משרד החינוך, יבוטל סעיף 10א לחוק לימוד חובה. סעיף זה מחייב את כל מוסדות החינוך היסודי בישראל, כולל מוסדות הפטור החרדיים, ללמד מתמטיקה, אנגלית ומדעים בהיקף של עשר עד אחת עשרה שעות לימוד שבועיות.

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה: "אין גבול לחוסר האחריות של הממשלה ולנזקים שהיא מוכנה לגרום לעתיד המשק והכלכלה רק בשביל לשלם למפלגות החרדיות ולקנות עוד שנות שלטון. החלטת הממשלה תותיר דורות של ילדים חרדים ללא השכלה כללית בסיסית וללא יכולת להיכנס לשוק העבודה ולהתפרנס בעתיד. המטרה העיקרית של החוק היא להבטיח שגם הדור הבא של הבוחרים החרדים יהיה עני ותלוי במפלגות החרדיות וכך ימשיך לציית להן".

בראיון לתוכנית "הכל דיבורים" ברשת ב' הוסיף רגב: "הפוליטיקאים החרדים אינם יודעים שובעה. אם אתה מסתכל על ההסכמים הקואליציוניים ועל ההכפלה של תקציבי הסיוע לישיבות ולדברים אחרים, למשל, אחד הדברים שגילינו בחדו"ש הוא שכ-60% מהתקציבים של משרד הרווחה לנוער בסיכון הולכים לנוער חרדי. הדברים האלה הם פשוט שערורייתיים.

"המחשבה שהחרדים נלחצים לדאוג לפרנסת משפחותיהם ולכן הם ימצאו בעצמם את דרכם ללימוד ולשוק העבודה היא, לצערי, מחשבה מופרכת במציאות הפוליטית הישראלית. הגדלת התקציבים מטרתה בדיוק הפוכה. היינו, לחבל ביציאה לעבודה של הצעירים החרדים. לעניין תוכנית הליבה, כל הכלכלנים הבכירים מסכימים שמדובר כאן בפיצוץ של עתיד הכלכלה בישראל. אין כלכלן אחד שסבור שהעובדה שתוכניות לימודי הליבה מבוטלות, ולפיכך גם ההשתלבות בשוק העבודה המודרני תהיה קשה עד בלתי אפשרית, היא חסרת משמעות לכלכלה הישראלית. לכן הבעיה אינה הבעיה המוגבלת של על מי כופים ללמוד מה, אלא עתיד החברה והכלכלה בישראל".

יאיר לפיד: ממשלת ישראל רוצה לקחת מדור שלם את האפשרות לפרנס את עצמו

 רגב הוסיף כי "למעלה מ-50% מהצעירים החרדים שמנסים בשלב מאוחר להשתלב בלימודים אקדמיים נושרים. הסיבה העיקרית לנשירה היא העדר לימודי ליבה. אין פיגוע קשה יותר בעתיד הכלכלה בישראל מאשר מה שהממשלה הזאת מבשלת".

מפלגת יש עתיד תקפה בחריפות את ההחלטה של ועדת השרים ואמרה כי מדובר ב"מחטף שערורייתי". החוק מקודם כהצעת חוק ממשלתית בהליך בזק, שיאפשר לאשרו בקריאה ראשונה עד ליציאת הכנסת לפגרת הקיץ בסוף השבוע הבא. גם שר המדע, אופיר אקוניס, מתנגד להצעת החוק. אקוניס נטש את ישיבת הממשלה וסירב להשתתף בהצבעה. "אני בעד שכל ילדי ישראל ילמדו אנגלית, מתמטיקה ומדעים. זה הדבר הנכון והצודק שמשמר את ישראל כמדינה פורצת דרך ומובילת חדשנות בכל העולם. הביטול הזה הוא שגיאה", אמר אקוניס.

סעיף 10א, שמטיל חובת לימודי ליבה גם על מוסדות הפטור החרדיים, נחשב אחד מההישגים המרכזיים של יש עתיד ושל שר החינוך מטעמה, שי פירון, בכנסת הקודמת. בסעיף נקבע כי מוסד שלא יעמוד בחובת לימודי הליבה יקבל תקציב נמוך משמעותית מהתקציב שמקבלים מוסדות פטור חרדיים שבהם יש לימודי ליבה. עם זאת, אתר ואלה מציין שהחוק שיזמה יש עתיד היה אמור להיכנס לתוקף רק ב-2018 ולא יושם. למעשה, לא נשללו עד כה תקציבים משום מוסד חרדי.

לאחר הקמת הממשלה הנוכחית החל יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני מיהדות התורה, לקדם הצעת חוק המבטלת את החקיקה של פירון. החוק היה עתיד להשפיע על 40 אלף תלמידים מתוך 400 אלף בכלל מוסדות החינוך החרדי. יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, אמר: "ממשלת ישראל רוצה לקחת היום מדור שלם את האפשרות לפרנס את עצמו. מילא אם הם לא היו מבינים את הנזק שהם מעוללים, אבל כל מי שיושב בממשלה הזאת מבין שהוא מוכר את הילדים שלנו".

לידיעה בוואלה

לראיון ברשת ב'



איך תוכל לפעול?