כמה עולה להתגרש

בג"ץ: אפשר לסחוט מאישה תשלום בעד גט

שופטי בג"ץ דחו עתירה של אישה שחויבה לשלם לבעלה 60 אלף שקל כדי שיסכים לגירושין

אולם בבג''ץ, צילום: Stellas mom, flickrאולם בבג''ץ, צילום: Stellas mom, flickr

בג"ץ דחה עתירה של אישה, שפנתה לבית המשפט לאחר שחויבה לשלם לבעלה לשעבר 60 אלף שקל בתמורה להסכמתו לתת לה גט. הסכום נקבע בין בני הזוג ואושר בידי בית הדין הרבני האזורי בתל אביב ובית הדין הרבני הגדול. משמעות הפסיקה היא – בג"ץ אישר לסחוט מאישה תשלום כדי לתת לה גט.

האישה טענה כי פסק הדין הרבני יוצר עילה הלכתית חדשה, שלפיה לבעל יש זכות לקבל פרס כספי על "הסכמתו" להתגרש מאשתו. במקרה שהובא לפני בג"ץ ניתן הפרס, לטענתה, לבעל מעגן. איתמר לוין מ-News1 מדווח, כי האישה הוסיפה שאין כל הלכה המפצה בן זוג על הסכמה להתגרש, לא בדין העברי ובוודאי שלא בדין האזרחי. לבית הדין נמסרו כל הנתונים הנדרשים כדי לחייב את הבעל לתת לבת זוגו גט. לפיכך, הסכמתו לתת גט אינה צריכה לזכות אותו בפיצוי כלשהו.

בית הדין הגדול, לעומתה, הסביר כי אין בפסק הדין כל חידוש הלכתי. לטענתו, הבסיס המשפטי לחיוב האישה בתשלום הוא 

השופטת נאור: עם כל אי הנחת מן הרעיון של קניית גט בכסף, נראה כי למרבה הצער מדובר במעשה הקורה בדרך זו או אחרת יום יום

הסכמתה. הובהר כי הסכמת הצדדים היתה הבסיס המשפטי היחיד לחיוב בפיצוי שהטיל בית הדין הרבני על האישה.

שופטת בית המשפט העליון, מרים נאור, קבעה כי מדובר בשאלה עובדתית והלכתית המצויה בתחום סמכותו של בית הדין הרבני. לפיכך בג"ץ לא התערב בפסיקה שחייבה את האישה לשלם לבעלה כדי לקבל את הגט. "עם כל אי הנחת מן הרעיון של קניית גט בכסף, נראה כי למרבה הצער מדובר במעשה הקורה בדרך זו או אחרת יום יום", כתבה נאור. "מעשה שבכל יום הוא שבן זוג המשתוקק לסיים את חיי הנישואין אך בן הזוג האחר שאינו מסכים לכך, 'משלם' בוויתורים כספיים. כך קורה, למשל, כאשר בן הזוג מוותר על זכויות ממוניות אלו או אחרות להן הוא זכאי על-פי דין".

לידיעה ב-News1



איך תוכל לפעול?