המהפכה שלא היתה

רק אחת מכל עשרים חברי מועצות דתיות היא אישה

דו"ח חדו"ש: בכל המועצות הדתיות בארץ מכהנות רק 22 נשים. שום יו"ר או ממונה על מועצה דתית אינו אישה

הפגנה נגד הפרדה בין גברים לנשים ברחובות מאה שערים. מפגינה נושאת שלט אישה זה לא בושה. בגשלט בהפגנה נגד הפרדה בין גברים לנשים: "אישה זה לא בושה". צילום: גילי יערי, פלאש 90

23 שנים לאחר פסק דין שקדיאל, שקבע שאין להפלות נשים במינוי מועצות דתיות, מכהנות במועצות רק 22 נשים, שהן אחת מכל עשרים חברים. כך מגלה "דו"ח חדו"ש – נשים במועצות הדתיות, המהפכה שלא היתה". הדו"ח מתפרסם לקראת יום האישה הבינלאומי, החל ביום שלישי, 8 במרץ.

עוד מגלה הדו"ח, שאין שום יו"ר מועצה דתית אישה. בקרוב לחצי מהמועצות הדתיות מכהנים ממונים שמינה השר לשירותי דת, במקום יו"ר, כולם גברים. המאבק על שילוב נשים במועצות הדתיות יצא מירוחם שבדרום, אבל היום לא מכהנת אישה במועצה דתית בדרום הארץ.

לקריאת הדו"ח המלא

בידיעה על הדו"ח בגלי צה"ל מתארת החברה היחידה במועצה הדתית בנס ציונה, פנינה זיו, את הקשיים שעברה בניסיון להיכנס למועצה הדתית. "הכניסה למועצה לא היתה פשוטה, ראש העיר איים לפזר את המועצה הדתית. ההתנגדות לא היתה כלפי באופן אישי אלא עצם העניין שאני אישה", אמרה.

מנכ"ל עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה לממצאי הדו"ח: "יש לשים קץ להדרת הנשים במועצות הדתיות, והדרך הטובה ביותר היא לבטל אותן לאלתר ולהעביר את שירותי הדת לרשויות המקומיות. כך תאבד אמנם ש"ס מנוף מינויים חשוב למקורבים, אבל נשים יקבלו הזדמנות שווה להשתלב במערכת שירותי הדת".

לדברי רגב, "המועצות הדתיות הן דוגמה מובהקת לתחומים שבהם ציבור הנשים משלם מחיר כבד במיוחד על המנהג המחפיר למכור את זכויות האזרח למפלגות החרדיות בנזיד שלטון.

"הנתונים על האפליה במועצות הדתיות כל כך קשים ומביכים", אמר רגב, "עד שקשה לדעת איזה מביניהם הוא החמור ביותר. אבל נראה שראוי לתת את הכתר המפוקפק לשר לשירותי דת,

מנכ"ל חדו"ש, הרב אורי רגב: האפליה הקשה של נשים במועצות הדתיות – עוד הוכחה שצריך לבטל אותן ולהעביר את שירותי הדת לרשויות המקומיות

אשר הפנה גבו לעקרון שוויון מעמד האישה ובעשרות המינויים שעשה לא מינה מעולם ממונה אישה. זאת, אף על פי שמדובר בתפקיד מינהלי, וגם לדעת רבנים מחמירים אין מניעה הלכתית במינוי נשים למועצות הדתיות. הבעיה היא שש"ס ומנהיגיה, כמו גם שאר המפלגות החרדיות, בוחרים לפעול כמועדון גברים שמסרב לשתף את הנשים בחלוקת הכוח והמשרות".

ואלה ממצאי הדו"ח:

• רק 22 נשים מכהנות במועצות דתיות (ראו רשימה מצורפת).

• על פי בדיקת חדו"ש, בישראל 66 הרכבי מועצות דתיות מכהנים, שבהם כ-450 חברים. כלומר, הנשים מהוות פחות מ-5% מחברי המועצות. רק אחת מכל 20 חברים היא אישה.

• בממוצע, רק באחת מכל שלוש מועצות דתיות יש אישה. רק במועצה אחת, הרצליה, יש שתי נשים.

 • כלומר: בשנת 2011 נשים נתפסות עדיין במועצות הדתיות כמי שאמורות רק לצרוך את השירותים. אבל יכולתן להשפיע על המדיניות ועל חלוקת המשאבים אפסית.

• גם פריסת המועצות שבהן מונו נשים מאוד לא שוויונית. 13 מהנשים מונו למועצות במרכז הארץ, שבע בצפון, שתיים בגדה ואף אחת בדרום.

• סמכויותיהם של חברים במועצות הדתיות מוגבלות. רוב הסמכויות מוחזקות בידי היו"רים. אין ומעולם לא היתה יו"ר אישה במועצה דתית.

• ב-67 מועצות דתיות, חצי מהמועצות, יש ממונים או מורשי חתימה (מתוכן כ-60 מועצות שבהן יש ממונים). 41 מהם מונו בקדנציות קודמות ו-26 בנוכחית. עד היום לא מונתה שום אישה לתפקיד ממונה במועצה דתית. זאת, אף שמדובר במינוי מנהלי שאין כל ספק שאמור לעמוד במבחן כללי השוויון.

 לידיעה על הדו"ח בגלי צה"ל

 לידיעה על הדו"ח באתר "The Pulse"



איך תוכל לפעול?