מלחמה ברשת

המאבק בין חרדים לחילונים בירושלים עובר לוויקיפדיה

פעילים חילונים בירושלים מנסחים מחדש עשרות ערכים בענייני ירושלים – הכותל, קווי ההפרדה, בית הכנסת החורבה ועוד – שעד כה הוגדרו על ידי חרדים

חברת מועצת עיריית ירושלים, רחל עזריה, מדליקה נרות באירוע מחאה נגד התחרדות הכותל. חנוכה תשחברת מועצת עיריית ירושלים, רחל עזריה, מדליקה נרות באירוע מחאה נגד התחרדות הכותל. חנוכה תש"ע

ערכים כמו "קו מהדרין" או "קו הפרדה", "הכותל המערבי", "מאה שערים", "בית הכנסת החורבה" ו"הרובע היהודי" באנציקלופדיה המקוונת ויקיפדיה מנוסחים בימים אלה מחדש. פעילים חילונים בירושלים מתגייסים לשנות ערכים שנויים במחלוקת הקשורים לירושלים, שעד כה נוסחו באופן מגמתי על ידי חרדים.

עמרי מניב כותב בעיתון "זמן ירושלים", כי המאבק הווירטואלי ניצת מחדש על רקע שני אירועים. האחד הוא המאבק לשוויון בנטל ולמיגור תופעת ההשתמטות, שהגיע לשיאו עם "מסע האלונקות", צעדה שארגן הפורום לשוויון בנטל, אל העיר. השני והעיקרי הוא החלטת בית המשפט העליון לאפשר הפרדה בהסכמה בקווי אוטובוס מסוימים. ההכרעה האחרונה של בג"ץ בנושא קווי ההפרדה קבעה כי הפרדה תיעשה רק מתוך רצון אישי וללא כפייה.

בתנועת "ירושלמים" החליטו להחליף את המאמץ שהושקע במישור המשפטי בהסברה ובניסיון להשפיע על התפיסה הציבורית בנושא, ובמסגרת זו פנו גם לבחינת הצגת המושג באתר הפופולרי. הערך הקודם הופיע תחת הכותרת "קו מהדרין". בתנועת "ירושלמים" רצו לשנות את כותרת הערך ל"קו הפרדה", אולם שינוי כזה היה מאלץ את הפעילים ליצור ערך חדש במקביל לערך הקיים. במקום זאת, הוסיפו הפעילים את המלה "הפרדה" בסוגריים.

גם את הערך "מאה שערים" התגייסה התנועה לשנות.

רחל עזריה: "יוזמה חשובה זו של תנועת 'ירושלמים' היא עוד צעד בכיוון הנכון – החזרת העיר והמרחב הציבורי שבו לרשות הכלל"

"מאה שערים היא שכונה חרדית ותיקה במרכז ירושלים, הממוקמת בקרבת מרכז העיר והעיר העתיקה" – על כך הסכימו בשתי הגרסאות, אלא שההמשך שונה באופן מהותי. "בשנים האחרונות 'מהפכת הצניעות' בחברה החרדית הביאה להגברת מגמות ההפרדה במרחב הציבורי בשכונת מאה שערים. דבר זה בא לידי ביטוי בהפרדה על בסיס מגדרי ברחובות השכונה בימי מועד וחג", כתבו פעילי "ירושלמים".

"בספטמבר 2010 חברות מועצת העירייה רחל עזריה ולורה ורטון, עם תנועת 'ירושלמים', הגישו לבג"ץ תביעה נגד משטרת ישראל בדרישה להסיר מחסומים פיזיים אשר נועדו לכפות את ההפרדה המגדרית בשכונה. בג"ץ קיבל את העתירה והורה למשטרת ישראל להסיר מחסומים אלה". בתנועה עובדים גם על שינוי ההגדרות "הכותל" ו"הרובע היהודי".

"המרחב הציבורי במדינת ישראל צריך להיות שייך לכולם, ולשקף את ערכי השוויון והפלורליזם שהמדינה בנויה עליהם", אומרת עזריה. "יוזמה חדשה וחשובה זו של תנועת 'ירושלמים' היא עוד צעד בכיוון הנכון – החזרת העיר והמרחב הציבורי שבו לרשות הכלל. בג"ץ קווי ההפרדה, שניתן רק לפני כמה ימים, הוא עוד הוכחה לכך שצריך להיאבק בהקצנה ובאפליה במרחב הציבורי".

לידיעה ב-nrg



איך תוכל לפעול?