מתקרבות למרכז

מהפכה בזרם האורתודוקסי המתון: נשים מוסמכות כרבות

שמונה נשים סיימו לימודים בבתי מדרש לרבנות בישראל ובארצות הברית, חלקן אף בחרו לשאת בתואר "רבה"

הרב אבי וייס. צילום: Drew Kaplan, wikipediaהרב אבי וייס. מסמיך נשים לרבנות. צילום: Drew Kaplan, wikipedia

שתי נשים, רחל ברקוביץ וד"ר מיש המר־קסוי, הוסמכו בשבוע שעבר לרבנות. הן למדו אצל הרב פרופ' דניאל שפרבר והרב הרצל הפטר בבית המדרש הר־אל בירושלים. שש נשים נוספות, שלוש מהן ישראליות, מקבלות היום תואר מקביל לרבנות מטעם בית המדרש "מהר"ת" בניו יורק. במדרשה התורנית לנשים לינדנבאום בירושלים אמור היה להתקיים היום טקס שבו יוענק לשתי נשים "היתר הוראה" בענייני הלכה מטעם הרב שלמה ריסקין, רב המועצה המקומית אפרת. הטקס נדחה בכמה שבועות.

למרות העלייה במספר הנשים המקבלות סמיכה לרבנות, הסמכה פורמלית של נשים לתארים רבניים או כמו־רבניים אורתודוקסיים היא עניין חדש, אוונגרדי, נכתב ב"הארץ". שמונה הנשים שהוסמכו לרבנות למדו כולן במוסדות פרטיים. לימודיהן אינם מוכרים על ידי הרבנות הראשית לישראל או על ידי ארגוני הרבנים הממוסדים בארצות הברית.

הסמכת נשים לתארים כמו־רבניים בזרם האורתודוקסי החלה לפני כמה שנים, אבל עד כה לא ניתן להן התואר רבה, בעיקר מפני שהוא מזוהה עם הזרם הרפורמי והזרם הקונסרבטיבי. נשים שסיימו לימודי רבנות כונו יועצת הלכה, מורת הלכה, תלמידת חכמים, מהר"ת (מנהיגה הלכתית רוחנית תורנית), מנהיגה רוחנית ועוד.

בארצות הברית היתה יוצאת מהכלל אחת – שרה הורוביץ, רבה אורתודוקסית ושותפה בסגל הרבני של בית הכנסת HIR בריברדייל, ברונקס. היא הוסמכה לרבנות ב-2009 על ידי הרב אבי וייס, מראשי האורתודוקסיה הפתוחה באמריקה. רבנים וארגוני רבנים בארה"ב מתחו ביקורת קשה על וייס ובשנה שעברה איימה גם הרבנות הראשית לישראל להפסיק להכיר בגיורים שהוא עורך.

הרב וייס המשיך להסמיך נשים, אבל זה ארבע שנים שהוא מעניק להן תואר מהר"ת, ולא רבה. וייס הקים במנהטן ישיבה לנשים,

שמונה הנשים שהוסמכו לרבנות למדו כולן במוסדות פרטיים. לימודיהן אינם מוכרים על ידי הרבנות הראשית

הנקראת מהר"ת. שש בוגרות הישיבה השנה, ובהן שלוש ישראליות, ד"ר ענת שרבט, אביטל אנגלברג ויפה אפשטיין, החליטו לשאת בתואר "רבה".

שפרבר, חתן פרס ישראל, בחן אישית כל אחת מהבוגרות בירושלים ובניו יורק. החלטתן לאמץ את התואר "רבה" אינה לרוחו. "אני לא אוהב את התואר רבה כי זה תואר קונסרבטיבי ורפורמי, וזה פשוט מבלבל", אמר שפרבר.

גם למלכה פיוטרקובסקי – שבעצמה מחזיקה בתואר "אשת הלכה" ושפרסמה בשנה שעברה את הספר "מהלכת בדרכה" – יש ביקורת על הסמכת נשים לרבנות. מעבר לתואר שמוענק לבוגרות התוכניות השונות, הביקורת שלה מתייחסת בעיקר לאיכות של תוכנית הלימודים ולעומקה. "מוטלת עלינו חובת הוכחה יותר גבוהה מגברים, ולכן כשאשה תפתח את הפה בנושא שהיא לא מצויה בו, או לא מביעה אותו כראוי באופן ההתנהגות והדיבור שלה, זה רק יתקע גול עצמי לכל התהליך", אמרה פיוטרקובסקי. "הגיע הזמן שאם יש משהו שאנחנו באמת מאמינות בו, שנעשה אותו ברצינות וביסודיות. צריך לתת כבוד למתודה, והמתודה ההלכתית מסובכת. היא דורשת מיומנות גבוהה, ידע רב ובעיקר – שיוויתי השם לנגדי תמיד".

הרב הפטר, ראש בית המדרש הר־אל, אמר שהסמיכה שניתנת לשתי התלמידות שלו משמעותה הכרה במה שרכשו עוד לפני שהחלו ללמוד אצלו. "שתיהן מלמדות תורה המון שנים, ואני מלמד ומכיר אותן מאז 1992. ההסמכה שלהן לא תשנה את הקריירה שלהן, אבל זוהי הכרה כמו־ממסדית בשנים רבות של השקעה ומסירות נפש", אמר הפטר.

לכתבה ב"הארץ"



איך תוכל לפעול?