לקראת תחרות בכשרות

חדו"ש: החלטת היועמ"ש – צעד חשוב לביטול המונופול המושחת על הכשרות

היועץ המשפטי לממשלה: המדינה לא תקנוס מסעדות שהשגחת הכשרות בהן מבוצעת בידי גופי כשרות פרטיים

הרב הראשי, הרב דוד לאו. צילום: Yedidya lau, wikipediaהרב הראשי, הרב דוד לאו. צילום: Yedidya lau, wikipedia

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, הודיע כי המדינה לא תקנוס עוד מסעדות שהשגחת הכשרות בהן מבוצעת לא על ידי הרבנות הראשית, אלא בידי גופי כשרות פרטיים, ויבטל קנסות שכבר הוטלו עליהם בגין הונאת הצרכנים. וינשטיין הודיע, עם זאת, כי על בתי האוכל להבהיר בצורה מפורשת, ברורה ובולטת, כי הם מציגים לצרכנים מסמך המודיע שהם נתונים לפיקוח כשרות, שאינו "תעודת הכשר" מטעם הרבנות הראשית לישראל. בנוסף, במסמך המוצג במסעדות אלה לא תיכתב המלה "כשר".

ברבנות הראשית הגיבו בזעם וטענו שהחלטת היועץ המשפטי תגרום להונאה דה-פקטו ולהטעיה של הצרכן שומר הכשרות, שאינו בקיא בנושא וסומך רק על משגיחים מטעם הממסד הממלכתי. הרבנים הראשיים כינסו היום דיון חירום, שאחריו יבקשו מהיועץ המשפטי לאפשר לרבנות ייצוג חיצוני בבג"ץ.

הרב הראשי, דוד לאו, אמר ל-ynet: "נפעל מול הממשלה החדשה לתקן את הדבר, שלא תצא תקלה כה חמורה מתחת ידיה. בניגוד להגנה שיש בחוק לתואר 'רופא' או 'עו"ד', התואר 'רב' הוא תואר שלצערנו אינו זוכה להגנה בחוק, וכל אדם יכול להציג את עצמו ככזה. במצב שנוצר, יכול כל אדם להציג עצמו כבעל הכשרה מתאימה להעניק תעודות הכשר, ויעניק כשרות לבתי עסק תוך הטעיה חמורה כלפי הצרכנים".

מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, בירך על החלטת היועץ המשפטי לממשלה וכינה אותה "צעד חשוב בדרך לביטול המונופול היקר, המושחת והשערורייתי של הרבנות הראשית על המלה 'כשר'". לדברי רגב, "הטענה של הממסד הדתי כאילו הוא חושש

הרב דוד לאו: במצב שנוצר יכול כל אדם להציג עצמו כבעל הכשרה מתאימה להעניק תעודות הכשר

מהטעיית צרכני הכשרות היא ההטעיה האמיתית. מה שהרבנות חוששת ממנו באמת, היא האפשרות של תחרות חופשית".

הוא הוסיף כי "כמו בתחומים רבים אחרים, המונופול של הרבנות לא רק שאינו מחזק את האופי היהודי של המדינה, אלא אף תורם להשנאת היהדות על הציבור הרחב. המצב הנכון והראוי הוא שהמדינה תהפוך לרגולטור. כמו בעולם היהודי בחו"ל, גופים פרטיים יספקו את שירותי הכשרות, תעודות הכשרות יציגו מידע מלא על נותן ההכשר ודרישותיו – והציבור יחליט על מי הוא סומך".

הדיון בסוגיית הכשרות התעורר בעקבות עתירה לבג"ץ שהגיש המרכז הרפורמי לדת ומדינה בשם שני בעלי מסעדות מירושלים, שי גיני ויהונתן ודעי. השניים טענו שהמזון המוגש בבתי האוכל שלהם כשר, אף שאינם מחזיקים בתעודות השגחה מטעם הרבנות המקומית. הם עתרו לבית המשפט לאחר שהוטלו עליהם קנסות כספיים. הקנסות הוטלו בהתאם לפרשנות המקובלת לחוק, שלפיה בית עסק לא יציג עצמו ככשר אם אינו מפוקח על ידי הרבנות.

מתנועת נאמני תורה ועבודה נמסר, כי החלטת היועץ המשפטי ממחישה את הצורך הדחוף שבהסדרת יחסי דת ומדינה. "כפי שהתרענו עוד בימי הבחירות – התעלמות אינה פתרון; הבעיות ביחס לכשרות, גיור, בתי הדין הרבניים וקבורה לא ייעלמו, ועלינו כחברה לפתור אותן".

עורך הדין יזהר הס, מנכ"ל התנועה המסורתית, בירך על הודעת היועץ המשפטי ואמר: "ההחלטה מכבדת את פרנסתן של אלפי משפחות בישראל, ומוכיחה שוב שיש יותר מדרך אחת להיות יהודי".

לידיעה ב-ynet

לידיעה ב-ynet



איך תוכל לפעול?