מועצת גדולי התעמולה

חדו"ש דורשת יד קשה כלפי שימוש בקמעות בבחירות

בפנייה ליו"ר ועדת הבחירות וליועץ המשפטי לממשלה מזהירה חדו"ש שבמערכות בחירות קודמות לא ננקטו צעדי ענישה נגד תחנות רדיו, רבנים ובתי ספר שעסקו בתעמולה פוליטית

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין. צילום: Oyoyoy, wikipediaהיועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין. צילום: Oyoyoy, wikipedia

עמותת חדו"ש פנתה ליו"ר ועדת הבחירות לכנסת ה-20, שופט בית המשפט העליון סלים ג'ובראן, בבקשה שיזהיר מראש את המפלגות מפני השימוש בקמעות, קללות וברכות. כן מבקשת חדו"ש מג'ובראן שיתריע בפני כלי התקשורת האלקטרוניים על איסור תעמולת הבחירות.

במכתב נוסף מבקש מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, מהיועץ המשפטי לממשלה, עו"ד יהודה ויינשטיין, ומהשופט ג'ובראן להחמיר באכיפת הסעיפים האמורים בחוקי הבחירות ולהודיע מראש כי תינקט יד קשה נגד העבריינים. כל זאת, בעקבות ניסיונה של חדו"ש בבחירות הקודמות, אז נאלצה להתלונן שוב ושוב על השימוש האסור שעשו מפלגות חרדיות בברכות, על מעורבותם הפעילה של רבנים עובדי ציבור ומוסדות חינוך במערכת הבחירות ועל התעמולה החוזרת ונשנית למען ש"ס בתחנת הרדיו החרדית הספרדית "קול ברמה".

חוק הבחירות קובע עד חמש שנות מאסר למי שמשתמש במערכת הבחירות בקמעות, בברכות ובקללות. למרות זאת, המפלגות החרדיות ובייחוד ש"ס עושות שימוש באמצעים אלה כמעט מדי מערכת בחירות. הגדילה לעשות ש"ס במערכת הבחירות הקודמת, שבה הפיצה יישומון בשם "אפליקציית מרן" ואפשרה באמצעותו לבקש ברכה אישית מהרב עובדיה יוסף. בעקבות עתירה של חדו"ש הורה יו"ר ועדת בחירות לכנסת ה-19, שופט בית המשפט העליון אליקים רובינשטיין, להסיר מהאפליקציה את דף בקשת הברכה.

אגודת ישראל פרסמה באותה מערכת בכירות קריאה של חברי מועצת גדולי התורה שלה להצביע למפלגה, שכללה ברכות למצביעים האסורות במפורש בחוק. בעקבות פניית חדו"ש הורה השופט רובינשטיין לשנות את נוסח הקול הקורא. תחנת הרדיו "קול ברמה" שידרה תוכניות ופרשנות של בכירי ש"ס, כמו השר לשעבר שלמה בניזרי ופעיל ש"ס יהודה אבידן, שניצלו אותן לתעמולת בחירות. תלונה של חדו"ש הביאה להפסקת שידוריהם בתחנה עד לאחר הבחירות.

"אנו פונים אל כבודו", כותב רגב לג'ובראן, "בבקשה כי ישתמש בסמכותו ויוציא הנחיות המרעננות את האיסורים הנ״ל, המפורטים בחוקי הבחירות והשידור הציבורי, ומבהירות כי הפרת הוראות אלה לא תיתקל בסלחנות אלא תיענש במלוא חומרת הדין. ניסיון

הרב רגב: הפיתוי למפלגות גדול וללא מדיניות יד קשה, העבירות יחזרו על עצמן

העבר מלמד כי אכן תלונותינו הביאו בחלק מן המקרים לעצירת הפרות להן נחשפנו, אך זאת רק בדיעבד ולאחר שההפרה נמשכה זמן מה ואפשרה לעבריינים לקטוף את פירותיה".

רגב מתריע כי במערכת הבחירות לכנסת ה-19, במערכת הבחירות לרשויות המקומיות וגם אחריהן, "לא נעשתה ככל הידוע לנו כל פעולה ממשית, בתחום האכיפה הפלילית או האחרת, כדי לבער את הנגע הזה, למצות את הדין עם האחראים לו ולמנוע את הישנותו. ארשה לעצמי לקבוע בצער", כותב עוד רגב, "שהגישה הסלחנית והמקילה עם עבירות אלה היא זו שאפשרה ומאפשרת את הישנותן, וזאת כיוון שהתועלת הפוליטית המופקת מהן היא רבה גם אם הדבר נעשה שלא כדין, בעוד שהחשש לסנקציות פליליות ומינהליות הוא מזערי או שאיננו בנמצא כלל".

רגב מציין, למשל, כי למרות החלטת רובינשטיין לאסור על השימוש בברכות בקול הקורא של מועצת גדולי התורה בבחירות הקודמות לכנסת, שבו המועצות של המפלגות החרדיות וכללו ברכות במודעותיהן בבחירות לרשויות המקומיות בשנה שעברה.

במכתב לשופט ג'ובראן וליועץ המשפטי ויינשטיין מתריע רגב גם על שני סוגים נוספים של הפרות חוק שרווחו במערכות הבחירות האחרונות: מעורבות של רבנים עובדי מדינה בבחירות וגיוס של בתי ספר, ישיבות ותלמידיהן לפעילות למען מפלגות. רגב קורא להגביר את מערך הביקורות במוסדות החינוך בימי מערכת הבחירות, כדי לאתר מוסדות שתלמידיהם מסייעים למפלגות במקום ללמוד.

רגב קובע עוד, כי "בלא פעולה נמרצת ומהירה כאמור לעיל יש לצפות כי פעולות אלה ודומותיהן תישננה ביתר שאת במערכת הבחירות הנוכחית, אשר בה צפויה זירה חמה במיוחד בתחום הדתי. פנייתי אליכם לפיכך היא בקריאה לנקיטת צעדי מניעה בתחומים עליהם אתם מופקדים, בהם שכיחה במיוחד הפרת החוק. בראש ובראשונה נדרשת הבהרה מצד היועץ המשפטי לממשלה ופרקליטות המדינה באשר לפרשנות ומידת החומרה בה תיראו את הישנות התופעות".

לידיעה ב"ג'רוזלם פוסט"

לידיעה ב-nrg



איך תוכל לפעול?